logo

02 Dec 2022

ALJBIN PROTIV FORMIRANJA ZAJEDNICE SRPSKIH OPŠTINA

clock 02 Dec 2022

kurti_nn.webp

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovio je, da je protiv formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) navodeći da bi ta zajednica "bila neka država Srbije unutar Kosova".

?"Beograd bi želeo da Kosovo ne bude država, oni bi želeli Zajednicu srpskih opština koja bi bila neka država Srbije unutar Kosova. Njihov cilj je destruktivan, oni ne žele ništa za kosovske Srbe nego žele nešto protiv nas", smatra Kurti .

?

On je u intervjuu za N1 BiH rekao da bi Beograd prvo priznao tzv. Kosovo da želi ZSO i da Srbija "želi ZSO da Kosovo ne funkcioniše". Centralna izborna komisija tzv Kosova donela je odluku o zameni odbornika u skupštini opštine Severna Mitrovica, nakon ostavki koje su podneli predstavnici Srba

? Odlukom CIK-a na mesto srpskih odbornika imenovani su sledeće rangirani na prethodnim izborima koji su održani 2021. godine, a ovom odlukom novi odbornici biće šiptari osim jednog Dušana Milunovića koji je na prethodnim izborima bio jedini kandidat ispred građanske inicijative “Srpski opstanak”.? Srpska lista se oglasila saopštenjem i najavila da će zbog protivustavnog imenovanja Nenada Rašića podneti žalbu "Ustavnom sudu Kosova". Ističu da je konkretno ovim imenovanjem Aljbin Kurti je prekršio član 96, stav 5 "Ustava Kosova", koji kaže da se za imenovanje ministra iz reda srpskog naroda, a koji nije poslanik, mora tražiti saglasnost većine srpskih poslanika, što Aljbin Kurti nije učinio, niti Rašić ima podršku naših poslanika.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati