logo

15 Dec 2022

BITKA ZA ARTEMOVSK - PAKAO NA ZEMLJI

clock 15 Dec 2022

ukrajina4_nn.webp

Mnoge bitke tokom specijalne vojne operacije Oružanih snaga Rusije u Ukrajini podsećaju na bitke iz Drugog svetskog rata, smatra penzionisani američki marinac Džulijan Mekbrajd. Posebno je izdvojio bitku za Artemovsk, koja se trenutno nastavlja i više liči na pravi „pakao na zemlji“.

◽ Grad se kao rezultat „bahmutske bitke“ skoro potpuno pretvorio u ruševine, rekao je Mekbrajd.

On je napomenuo da su Oružane snage Rusije poslale nekoliko desetina hiljada pripadnika redovne vojske da oslobode naselje. Pored toga, u bici učestvuju dobrovoljačke jedinice i privatna vojna kompanija Vagner.

◽ Ukrajinski borci, zajedno sa plaćenicima iz Gruzije i Poljske, pružaju očajnički otpor ruskim trupama koje napreduju. Oni su unapred zauzele povoljne položaje i to je jedini razlog zašto sada pokušavaju da zadrže kontrolu nad Artemovskom.



◽ U ovom trenutku, prema američkim marincu, uslovi u Bahmutu su daleko od idealnih. Usled neprestanih kiša, snega i odmrzavanja putevi su razoreni. Ali ruske oružane snage su odlučne da oslobode grad, pa nastavljaju da idu napred. Oružane snage Ukrajine, iako se brane, trpe ogromne gubitke.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati