logo

21 Dec 2022

❗KFOR ODGOVORIO VLADI SRBIJE...

clock 21 Dec 2022

kfor_nn.webp

Kfor je saopštio da se "trenutno analizira nedavni zahtev Vlade Srbije" da se na Kosovo i Metohiju vrati do hiljadu pripadnika srpskih snaga bezbednosti u skladu sa Rezolucijom 1244.

◽ U saopštenju se navodi da će se nastaviti borba za bezbedno okruženje i slobodu kretanja, koja podstiče produktivan dijalog, dajući liderima priliku da kreiraju dugoročna, održiva rešenja za dobrobit svih zajednica koje žive na "Kosovu".

◽"Misija KFOR-a koju vodi NATO, sastoji se od više od 3.

700 pripadnika osoblja iz 27 zemalja – uključujući NATO saveznike i partnere koji su posvećeni obezbeđivanju bezbednog, okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na 'Kosovu', u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999.

◽ Kao takva, uloga KFOR-a je i dalje fundamentalna za trajnu bezbednost na celom Kosovu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju. Kako je istaknuto, Kfor je nedavno "iz preventivnih bezbednosnih razloga pojačao prisustvo trupa na Jarinju".

◽"Pokazalo se da je to bila izuzetno uspešna aktivnost, u velikoj meri zahvaljujući produktivnoj i zahvalnoj saradnji Vlade Crne Gore, načelnika Generalštaba Srbije, institucija na 'Kosovu', misije vladavine prava koju predvode Euleks i Kfor.



◽ Povećanje prisustva trupa bilo je neophodno, imajući u vidu nedavne izveštaje o navodnom mogućem prisustvu organizovanih kriminalnih grupa u demonstracijama", saopštila je Kancelarija za odnose sa javnošću KFOR-a, očigledno aludirajući na proteste Srba na severu pokrajine.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati