logo

28 Dec 2022

SKOT RITER ➖ SRPSKA VOJSKA SPOSOBNA DA PORAZI KONTINGENT KFORA

clock 28 Dec 2022

riter_nn.webp

Penzionisani obaveštajac marinskog korpusa Skot Riter rekao je u razgovoru za RT Balkan da je poseta Vladimira Zelenskog Sjedinjenim Američkim Državama bila vezana isključivo za novac. U razgovoru za RT Balkan Riter je poručio da je Zelenski instrument američkog Kongresa, instrument predsednika SAD Džozefa Bajdena.

? Rekao je da je sukob u Ukrajini ljudska tragedija koji većina ljudi ne može da zamisli. Podsetio je da je Ukrajina jedna od najkorumpiranijih država na svetu i izarzio zabrinutost da oružje koje SAD šalje Ukrajini završava na crnom tržištu.

? Na pitanje "postoji li opasnost da bi mogli da pokušaju da otvore neki drugi front na nekom drugom mestu, neko novo žarište, na primer u Srbiji, na "Kosovu", Riter je odgovorio da postoje tri moguća nova žarišta.

Na prvom mestu je Pridnjestrovlje, na drugom mestu je Poljska, a treće mesto je Srbija, odnosno ono što se dešava na "Kosovu".

?"Ne mislim da su Srbi preterano orni za borbu jer su sećanja na 1999. sveža i to je bolno. Postoji mnogo gneva u Srbiji u vezi sa onim što su Zapad i NATO uradili u Beogradu 1999. Međutim, pitanje je, može li Srbija sprečiti da se to ponovi? I da li je ono što se dešava na "Kosovu" vredno rizika da ponovo bude na meti vazdušnih snaga NATO, koje Srbija ne može da zaustavi", nastavio je Riter.

?"Druga stvar je da Rusija nije u dobroj poziciji da pomogne Srbiji na značajan način. Ruska podrška bila bi po prirodi prvenstveno diplomatska, a to nije neka pomoć ako bombe počnu da padaju.

"

?"Jedini plus za Srbiju je to što 1999. nije bilo neposrednih kopnenih borbi između Srbije i NATO-a. Smatram da je, ako bi izbio sukob na 'Kosovu', srpska vojska sposobna da porazi kontingent Kfora. Dobra vest u tome je da je to faktor odvraćanja NATO-a, da ne dozvoli takav razvoj događaja."

?"NATO ima podsticaj da spreči izbijanje sukoba, pošto je poraz njegovih snaga na "Kosovu" veoma moguć. Tu je i strah da bi preusmeravanje snaga sa svog glavnog cilja, Ukrajine, na Kosovo, pošto bi NATO mogao bi da se zaglibi u ozbiljnom sukobu sa Srbijom, koji bi na duže staze dobio, ali bi u kraćem roku bio razarajući za taj savez, oslobodilo Ruse za delovanje u Ukrajini", zaključio je Riter.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati