logo

29 Dec 2022

RUPA U BAJDENOVOJ SPOLJNOJ POLITICI

clock 29 Dec 2022

bajden4_nn.webp

Trgovina i spoljna politika predsednika Džoa Bajdena je „velika rupa” u dugoročnoj strategiji Sjedinjenih Država, u realnostima nove geopolitičke ere, navode strani mediji.

◽ Kako tvrde analitičari, Bajden je tekuću deceniju nazvao „odlučujućom“, ali ova oznaka teško da odražava trenutak – početak ere rivalstva velikih sila, kada svetski poredak koji su stvorili Amerikanci mogu „nasilno da unište“ Rusija i Kina.

◽ Istovremeno, Rusija je, sa stanovišta Amerike, „hitan“ problem, dok „ozbiljnija pretnja“ dolazi od Kine, jedine zemlje koja je sposobna da zbaci Ameriku sa trona „najmoćnije svetske sile“.



◽ Ove transformacije dolaze u trenutku, kada relativna težina Sjedinjenih Država u globalnoj ekonomiji opada, a kineski BDP već premašuje američki, ako se meri paritetom kupovne moći.

◽ Štaviše, podrška Zapada na globalnom jugu je krhka- mnoge zemlje sebe vide kao žrtve udaljenog sukoba u Evropi, i ne žele da budu u epicentru hladnog rata između Amerike i Kine. Istovremeno, Bajden je „omekšao” svoju želju da svet podeli na „demokratiju i autokratiju”, održavanjem serije velikih regionalnih samita.

◽„Velika rupa u njegovoj strategiji je nedostatak atraktivne ekonomske i trgovinske politike, koja bi mogla još bliže da poveže saveznike i prijatelje.

“, ističu mediji.

◽ U spoljnoj politici SAD pod Bajdenom, postoji „mnogo protekcionizma“- subvencionisanje zelenih tehnologija i proizvodnje poluprovodnika, kao i ograničavanje pristupa Kine naprednim čipovima.

◽ Ova politika izaziva napetost sa evropskim i azijskim saveznicima, ograničava pristup američkom tržištu, ograničava izvoz u Kinu i preusmerava investicije.

◽ Pored toga, još jedna „stalna zabrinutost“ je vezana za demokratiju na samom Zapadu, posebno u SAD, gde je politika i dalje „visoko polarizovana“, tvrde zapadni stručnjaci.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati