logo

02 Jan 2023

ROBERT FARLI ➖ SVET JE BLIŽI RATU VELIKIH SILA NEGO U BILO KOM TRENUTKU OD KRAJA II SVETSKOG RATA

clock 02 Jan 2023

nuklerka_nn.webp

Verovatnoća novog svetskog rata značajno je porasla do 2023. godine, a njegov uzrok bi mogla da bude ukrajinska kriza, Tajvan, sukob između Grčke i Turske, situacija na Korejskom poluostrvu ili teritorijalne pretenzije između Indije i Kine, napisao je stručnjak za bezbednost Robert Farli.

?„Svet je 2023. bliži ratu velikih sila nego u bilo kom trenutku od kraja II svetskog rata“, rekao je on. Prema rečima autora, uprkos malo verovatnom scenariju direktnog vojnog sukoba između NATO- a i Rusije u sukobu u Ukrajini eskalacija je i dalje moguća. Ako „jedna od strana“ preduzme rizične korake, situacija bi mogla da eskalira u treći svetski rat, rekao je on.? Moskva je više puta isticala da Rusija nikada nije odbila pregovore sa Ukrajinom. Predsednik Vladimir Putin je dao do znanja da Moskva ne nastoji da produbi ukrajinski sukob, već da ga okonča. Zapad sve više govori o potrebi Kijeva da nastavi neprijateljstvo, kao i da ga snabdeva oružjem i priprema Oružane snage Ukrajine na svojoj teritoriji.

? Razlike između Vašingtona i Pekinga oko statusa Tajvana takođe izazivaju zabrinutost, dodao je ekspert. Prema njegovom mišljenju, svaki sukob na ovim prostorima će neminovno dovesti do rata velikih sila zbog moguće umešanosti SAD i Japana.

? Drugi sukob koji se pominje u članku tiče se dve članice NATO-a, odnosno Turske i Grčke. Farli upozorava da, iako se čini malo verovatno da bi jedan saveznik NATO-a otvoreno napao drugog, prošli sukobi doveli su dve zemlje na ivicu rata, a ponekad i više, uprkos obavezama prema alijansi.? U izdanju se takođe napominje da su tokom proteklih nekoliko meseci napetosti na Korejskom poluostrvu stalno rasle, što bi prema ekspertu, takođe moglo potencijalno da eskalira u destruktivni rat korišćenjem i konvencionalnog i nuklearnog oružja.

? Peti scenario pretpostavlja tranziciju teritorijalnih sporova između Indije i Kine u potpune vojne sukobe sa ozbiljnim posledicama. Stručnjak to smatra nerealnim, ali ipak ne isključuje u potpunosti takav ishod. Međutim, prerastanje bilo kog od ovih sukoba u novi svetski rat 2023. u ovom trenutku nema neke verovatnoće, zaključio je Farli.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati