logo

14 Jan 2023

⚡IRAN POGUBIO BRITANSKOG ŠPIJUNA I NEKADAŠNJEG ZAMENIKA MINISTRA ODBRANE

clock 14 Jan 2023

iran-protesti_nn.webp

Iran je pogubio britansko-iranskog državljanina i nekadašnjeg zamenika ministra odbrane Alirizu Akbarija, objavile su lokalne sudske vlasti. „Aliriza Akbari osuđen je na smrtnu kaznu zbog korupcije i podrivanja unutrašnje i spoljašnje bezbednosti sopstvene države kroz špijunažu za Veliku Britaniju“, prenela je iranska agencija Mizan.

◽ Velika Britanija je osudila njegovo pogubljenje, koje je nazvala „politički motivisanim“. „Ovo je bezosećajan i kukavički potez varvarskog režima koji ne poštuje ljudska prava sopstvenog naroda“, izjavio je britanski premijer Riši Sunak, prenosi Rojters.



◽ Iranski sud optužio je Akbarija, koji je uhapšen 2019. godine, za dobijanje 1,8 miliona evra, 265 hiljada funti i 50 hiljada dolara za špijunažu. On je navodno priznao da je kriv za zločine koje nije počinio tek nakon mučenja, tvrdi Bi-Bi-Si na persijskom.

◽ Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli rekao je da ovo pogubljenje „neće ostati neosuđeno“, ali nije komentarisao iranske navode da je Akbari špijunirao za britanske obaveštajne službe.

◽ Iranski mediji tvrde da je Akbari igrao ključnu ulogu u atentatu na vodećeg iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha, koji je 2020.

godine ubijen u napadu za koji Teheran optužuje Izrael, prenosi Rojters.

◽ Odnosi Irana i Velike Britanije pogoršali su se poslednjih meseci, pošto je London oštro osudio odgovor iranskih vlasi na antivladine proteste koji još od septembra bukte u toj zemlji.

◽ Kabinet britanskog ministra spoljnih poslova objavio je da Velika Britanija razmatra da iransku Revolucionarnu gardu proglasi za terorističku organizaciju.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati