logo

19 Jan 2023

BORBA ZA ARKTIK POSTEPENO POČINJE DA SE RAZBUKTAVA

clock 19 Jan 2023

arktik_nn.webp

Kako pišu zapadni mediji, borba za Arktik postepeno počinje da se razbuktava. Alijansa između Rusije i Kine, formirana radi razvoja regiona, izazvala je ozbiljnu zabrinutost NATO-a.

◽ Klimatske promene uzrokuju topljenje leda na Arktiku, otvarajući niz veoma vrednih resursa širom regiona. Pored energetike, kritičnih minerala i ribarstva, novootkriveni brodski putevi širom Arktika, imaju potencijal da pomognu u preoblikovanju globalnih trgovinskih puteva, i obezbede brzu internet konekciju između Evrope i Azije.◽„Prilika za korišćenje novih raspoloživih resursa Arktika izaziva sve veće interesovanje i komercijalnih i nacionalnih igrača, i privlači zemlje kao što je Kina, da ulažu politički i finansijski kapital u region“, navode zapadni mediji.

◽ Peking je odlučio da pomogne Moskvi da razvije arktički region. Kina daje kapital za ruske energetske i infrastrukturne projekte. Istovremeno, Rusija militarizuje svoju arktičku teritoriju, obnavlja vojne baze iz sovjetskog doba, ulaže u novu arktičku tehnologiju, i izvodi velike vojne vežbe širom regiona.◽ Da bi održale korak sa Kinom i Rusijom, zemlje NATO-a, predvođene Sjedinjenim Državama, počele su da izvode svoje vojne vežbe u regionu. Takođe, SAD i njihovi sateliti, kao što je Japan, razvijaju komercijalne projekte na Arktiku.

◽„Sada se na Arktiku može primetiti rast međunarodnih tenzija… Rastuća vojna aktivnost u regionu povećava rizik od nesporazuma ili sukoba između Ruske Federacije i NATO-a na Arktiku, posebno u odsustvu zvaničnog bezbednosnog tela, kojim bi bilo moguće rešiti pitanja regionalne odbrane“, pišu mediji.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati