logo

25 Jan 2023

"FAJNENŠEL TAJMS"/ SVE VEĆE PODELE UNUTAR NATO-A NA TEMU UKRAJINE

clock 25 Jan 2023

ramštajn_nn.webp

Sve teže će se održavati jedinstvo fronta prema Ukrajini imajući u vidu da su SAD bile ključne za dogovor između zemalja saveznica. Sada se između Vašingtona i njegovih satelita javljaju ozbiljne tenzije, mišljenje je kolumniste "Fajnenšel tajmsa".

◽ Članice NATO-a podeljene su oko slanja buduće vojne opreme Kijevu, što je najočiglednije bilo na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine prošle sedmice /20.

januar/ u bazi Ramštajn, kada je Nemačka potvrdila svoj stav o /ne/prebacivanju tenkova "leopard" na ukrajinski front.

◽ Kolumnista ističe da je podela unutar Alijanse složenija – s jedne strane su Nemci, s druge "jastrebovi", dok su SAD negde između.

◽"Jastrebovi" su Poljska, skandinavske i baltičke zemlje, te Velika Britanija, i oni vrše pritisak za brzi transfer naprednijeg naoružanja, uključujući tenkove, u Ukrajinu.

Takođe, ova struja kritikuje SAD da su se uplašile od mogućeg nuklearnog rata, pa rešile da ne isporučuju kijevskim snagama rakete većeg dometa. Sve to iako je Amerika dala daleko najveću vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini.

◽ Iza svega ovoga, piše "Fajnenšel tajms", krije se realna strepnja da sukob u Ukrajini ubrzava proces ekonomske dominacije SAD nad EU.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati