logo

22 Feb 2023

❗NENAD KECMANOVIĆ / ŠMIT PROMOVIŠE ODLUKU HAŠKOG TRIBUNALA O GENOCIDU, A NE ISTINU

clock 22 Feb 2023

kecmanovic_nn.webp

Izmene Zakona o Srebrenici zapravo su disciplinovanje Republike Srpske i priprema terena za narušavanje njene ustavne i zakonske pozicije u BiH, saglasni su analitičari.

▪️ Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nametnuo je izmenu Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, kojom će biti moguće da se novac koji je deponovan za ukop nastradalih u Srebrenici koristiti i za, kako je naveo, "promovisanje istine o genocidu".



▪️ Izmenama zakona koje na prvi pogled ne ulaze u nadležnosti entiteta – mada to zapravo nije tako – Šmit pokušava da navikne javnost u celoj BiH, a time i u RS, da je on konačni arbitar koji može da nameće zakone i da stvara preduslove da udari snažno na nadležnosti Republike Srpske, smatra profesor geopolitike Srđan Perišić.



▪️ "Gotovo sam siguran da je on u stvari hteo da kaže 'promovisanje odluke Haškog tribunala o genocidu', a ne "promovisanje istine o genocidu'. Presuda nije isto što i istina. Istina ima veći autoritet od presude. Presudu donosi tročlano veće pravnika, a istinom se bavi nauka", objašnjava profesor Nenad Kecmanović.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati