logo

25 Aug 2022

DEJLI MEJL: DO SADA NEVIĐENA KRIZA

clock 25 Aug 2022

london_nn.webp

Pabovi, restorani i preduzeća širom Velike Britanije primorani su da se zatvore, zbog pogoršanja krize troškova života u zemlji, navodi Dejli mejl. U najtežoj situaciji su mala preduzeća, čiji čelnici zahtevaju hitnu intervenciju vlade.

Prvi put posle 40 godina inflacija je dostigla dvocifrenu vrednost i iznosi 10,1%. Očekuje se da će 45 miliona Britanaca ove zime imati muke sa računima za struju. Studija Univerziteta u Jorku pokazala je da će 18 miliona domaćinstava biti prinuđeno da sastavlja kraj s krajem, nakon povećanja tarifnih ograničenja za struju u oktobru i januaru.

Vlasnik restorana u Jorkširu Marko Di Rienco bio je primoran da zatvori posao nakon pet godina rada. Italijanski restoran „Santoni“ ostao je popularan sve vreme, ali sa pogoršanjem krize i troškova života, Di Rienzo je ostao bez izbora.„Glavni faktor je ono što nam predstoji. Mislim da će pred nama biti teška godina ili dve- porast cena hrane, gasa i struje “, rekao je ugostitelj.

Prema njegovim rečima, gas i struja su poslednjih godina već porasli za 40 odsto. Hrana za restoran takođe dostiže “ zastrašujuće razmere „. Dakle, od marta je biljno ulje od 20 litara poskupeo sa 20 na 42 funte. Uvezeni italijanski sir mocarela takođe je poskupeo sa 6 funti po kilogramu na više od 7 funti, dok je paradajz iz San Marcana poskupeo sa 8,70 funti na 11,20 funti po kilogramu.

Vlasnica čajdžinice u Derbiširu Kler Rensome takođe se plaši da bi njen posao mogao da se zatvori ako ne dobije veću podršku vlade. Za njen posao, rekla je, računi za struju su porasli za 254 odsto, na 415 funti mesečno. „ Fizički ne mogu da priuštim da plaćam 415 funti mesečno samo za struju.

Veoma sam zabrinuta i ne znam kako da živim dalje. Bojim se da ću na kraju izgubiti kuću zbog svega ovoga“, rekla je ona.

DŽeni Tejlor, vlasnica „Teapota“ u Miltonu, kaže da je njen posao udvostručio račune za energiju, i strahuje za svoju budućnost. Prema njenim rečima, trenutna situacija bi „ mogla da bude početak kraja za mnoga mala preduzeća “.

Kineski restoran „Roial Crovn“ u Aberdinu takođe je na ivici zatvaranja, nakon što mu je naplaćeno 10.000 funti za gas – 10 puta više nego obično. Vlasnik Martin Tang rekao je da je bio “ šokiran do srži “ kada je primio račun. Kaže da jednostavno ne može da priušti da plaća toliko svakog meseca, s obzirom da su mu naplatili 4.000 funti za struju.

„ Svaki put kada upalim gorionik da nešto skuvam, izgubim novac.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati