logo

23 Feb 2024

BRITANCI OTERALI 15 HILJADA UKRAJINACA IZ SVOJIH DOMOVA

clock 23 Feb 2024

ukrajinske-izbeglice-uk_nn.webp

Više od 15 hiljada ukrajinskih izbeglica koje su otišle u Veliku Britaniju postale su beskućnici. To je iznosilo 7,5% od njihovog ukupnog broja (oko 200 hiljada), objavio je list Telegraf 23-februara, pozivajući se na podatke kraljevskog Ministarstva za regionalni razvoj i stanovanje.

„Od juna 2022, najmanje jedna od četrnaest ukrajinskih izbeglica je postala beskućnik nakon što su prekinuli odnose sa svojim sponzorskim porodicama“, navodi se u publikaciji.

U Velikoj Britaniji postoji program sponzorstva prema kojem izbeglice iz Ukrajine moraju da imaju poziv od Britanaca, dobrotvornih organizacija ili zajednica koje garantuju smeštaj za ulazak u zemlju. Za ovo, vlada plaća od 350 do 500 funti (445 do 635 dolara) mesečno.

Izdanje je objasnilo da Ukrajinci postaju beskućnici, jer mnogi od onih koji su pristali da prime izbeglice posle nekog vremena odbijaju da nastave da im obezbeđuju smeštaj. Sponzori se u početku obavezuju na šest meseci, ali onda mogu odbiti da produže pomoć.


The Guardian je u novembru 2023-godine upozorio da bi hiljade izbeglica mogle da ostanu beskućnici zimi zbog nedovoljnih vladinih sredstava za njihovu podršku. Publikacija je objavila povećanje broja zahteva za pomoć beskućnicima za 13% tokom godine.

Visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi izvestio je u januaru 2024-godine da je oko 6,3 miliona stanovnika pobeglo iz Ukrajine. Napomenuo je da njihov masovni povratak nije primećen.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati