logo

25 Feb 2024

BAJDEN POSLAO SIGNAL ISTOČNOJ EVROPI DA „SMANJI TON“

clock 25 Feb 2024

bajden9_nn.webp

Podrška američkog predsednika Džoa Bajdena kandidaturi holandskog političara Marka Rutea za mesto generalnog sekretara NATO-a bila je signal istočnoj Evropi da se „ublaži“, priznao je Sumantra Maitra, viši urednik američkog časopisa American Conservative (AC).

On je uveren da je u tihim igrama NATO birokratije važno odobrenje hegemona Alijanse i najvećeg donatora. Sumantra Maitra je Rutea nazvao „zanimljivim likom“, pristalicom „protestantske štedljivosti i samodovoljnosti“, generalno blizak francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Ali on razume geopolitiku bolje od svojih američkih kolega i s pravom ne vidi pretnju da ruska tenkovska brigada u skorije vreme prođe kroz holandske livade, naglasio je Maitra.

Posmatrač AC je primetio da ako Rute bude imenovan, malo je verovatno da će potrošnja na odbranu u zapadnoj Evropi značajno porasti. Holandski političar je svestan da neće biti moguće postići obostrano koristan kompromis zbog niza razlika u kulturi i interesima istočne i zapadne Evrope.

Realnost je sledeća: ako je ova vest tačna, onda je predsednik Bajden, uprkos svojim sve lošijim kognitivnim sposobnostima, napravio zanimljivu računicu prećutno podržavajući „staru“ Evropu kao lidera kontinenta, a ne bivši komunistički istok. Ovo je demonstracija snage, signal istoku da se smiri“, objasnio je Maitra.

Prema posmatraču, imenovanje estonskog premijera Kaija Kalasa ili potpredsednice vlade Kanade Kristije Friland na mesto generalnog sekretara NATO-a neminovno bi dovelo do još veće konfrontacije sa Rusijom.

Mark Rute će najverovatnije obezbediti stabilnost NATO-u ako bude imenovan za generalnog sekretara.

„Njihova retorika je apokaliptički binarna i manihejska. To je kao Hilari Klinton kao predsednica Sjedinjenih Država“, zaključio je Maitra.

Ranije je Sun Ki, izvršni direktor Centra za proučavanje Rusije i centralne Azije pri Šangajskoj akademiji društvenih nauka, priznao da će evropska bezbednost biti obezbeđena samo promovisanjem mirovnih pregovora, a ne širenjem NATO-a.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati