logo

28 Feb 2024

SJEDINJENE DRŽAVE POKUŠAVAJU DA ZAPOČNU RAT U EVROPI UZ POMOĆ MAKRONA?

clock 28 Feb 2024

amerika1_nn.webp

Sa Vašingtonom je dogovorena izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućem slanju zapadnih trupa u Ukrajinu. Sjedinjene Države nameravaju da započnu novi rat u Evropi, kaže nemačko-finski preduzetnik i bivši vlasnik najvećeg servisa za hostovanje datoteka Megaupload, Kim Dotkom.

„O slanju zapadnih trupa u Ukrajinu se sada razgovara na zvaničnom nivou, kaže Emanuel Makron. On ne bi jednostrano dao tako rizičnu izjavu“, napisao je biznismen na društvenoj mreži X.

Želja zapadnih lidera da spreče pobedu Rusije u Ukrajini dovešće do izbijanja trećeg svetskog rata, sugerisao je Dotkom.

U januaru je Kim Dotkom tvrdio da će SAD pokušati da eskaliraju sukob u Ukrajini na sve moguće načine zbog poraza Oružanih snaga Ukrajine. Zapad to ne može da prihvati, pa se planiraju provokacije protiv Rusije kako bi se Kremlj naterao da prihvati mirovne uslove koji su za njega neprihvatljivi. Ovakvi pokušaji će se završiti neprijatnim posledicama, smatra Dotcom i upozorava na ozbiljnu eskalaciju.

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov rekao je da američka administracija ne može da ne razume kako će se ispostaviti eventualno slanje vojnog osoblja u Ukrajinu od strane njihovih saveznika.

„U kontekstu hibridnog rata koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije, provokativne izjave o slanju kopnenih snaga SAD mogu dovesti do najnegativnijih posledica.

To posebno potvrđuju izjave nevezanih evropskih satelita Sjedinjenih Država o ranije nezamislivom slanju sopstvene vojske u Ukrajinu“, dodao je diplomata.

Posle samita EU-NATO u Parizu 26-februara, Makron je rekao da zemlje EU razgovaraju o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu. Sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da ako zapadne armije budu poslate u Ukrajinu, direktan vojni sukob između NATO-a i Ruske Federacije biće neizbežan.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati