logo

11 Sep 2022

RUSIJA PREBACUJE TOS-1A SOLNCEPEK NA HARKOVSKI PRAVAC

clock 11 Sep 2022

tos-1a1_nn.webp

Ruska vojska raspoređuje teške sisteme bacača plamena TOS-1A Solncepek u pravcu Harkova, javlja dopisnik RIA Novosti.
U ovom pravcu vode se intenzivne borbe sa ukrajinskim trupama, koje su 7. septembra krenule u kontraofanzivu.

TOS-1A su dizajnirani da uništavaju ljudstvo, opremu i utvrđenja uz pomoć termobarične municije kalibra 220 mm, od koje se ne možete sakriti u zemunicama.
Ranije je Ministarstvo odbrane objavilo snimke prebacivanja trupa i opreme, odnosno višecevnih raketnih sistema (MLRS) Uragan, vojnih kamiona KamAZ, artiljerijskih traktora Msta i borbenih vozila pešadije.Ranije u petak, šef administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev rekao je da su ukrajinski militanti povukli sve svoje rezerve u region i da trpe ogromne gubitke, bukvalno ostavljajući ljude na klanje.
Kako je rekao načelnik Kupjanskog okruga Maksim Gubin, situacija je teška, ali ruska vojska čvrsto drži svoje pozicije. Istovremeno, lokalne vlasti evakuišu stanovništvo na teritoriju Luganske Narodne Republike i Rusije dok se situacija potpuno ne stabilizuje.

Gubin je takođe rekao da su ukrajinske diverzantske i terorističke grupe više puta pokušavale da uđu na teritoriju regiona, ali je njihove pokušaje zaustavila ruska vojska.


Tokom specijalne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, Oružane snage Rusije i LNR preuzele su kontrolu nad delom Harkovske oblasti, gde su stvorile četiri okružne uprave sa centrima u Volčansku, Izjumu, Kupjansku i selu Kazačja Lopan.

U regionu, čije stanovništvo, prema preliminarnim procenama novih vlasti, ima 230.000 ljudi, koriste se i rublje i grivne. Stanovnicima ovih područja isplaćuju se jednokratne naknade, penzije, a zaposleni u javnom sektoru su počeli da primaju plate.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati