logo

13 Sep 2022

DA LI SU SAD SHVATILE DA RUSIJA NE BLEFIRA❓

clock 13 Sep 2022

USA_nn.webp

Američki zvaničnici odustali su od ideje da Rusiju priznaju kao „državnog sponzora terorizma“, pošto su počeli da shvataju do čega bi takve mere mogle da dovedu.
Ovaj zaključak je izneo poznati ruski politikolog, glavni istraživač Instituta za SAD i Kanadu, Vladimir Vasiljev. On je govorio o perspektivama potpunog prekida rusko-američkih odnosa, a takođe je objasnio zašto je Vašington odustao od svojih spoljnopolitičkih planova.

Ranije je američki predsednik DŽozef Bajden rekao, da Vašington ne razmatra da prizna Rusiju kao „zemlju sponzora terorizma“.

Američke vlasti nisu spremne na takav provokativan korak, koji su ranije predložili predstavnici Senata SAD.

Vasiljev je primetio, da su Sjedinjene Države napustile ideju, o takvom metodu spoljnopolitičkog pritiska na Rusiju, pošto je Vašington ipak počeo da shvata, do čega bi te mere mogle da dovedu.

Američke vlasti su odjednom shvatile, da Moskva nije blefirala kada je razmatrala mogućnost potpunog prekida odnosa sa Vašingtonom. Takav scenario bi mogao da rezultira opasnim geopolitičkim posledicama po SAD.

„Ako govorimo o odbijanju izrečenog stava američkog predsednika, onda je naša diplomatija uspela da Vašingtonu prenese ideju, da bi uvrštavanje Rusije na listu „zemalja sponzora terorizma“ značilo potpuni prekid odnosa čak i u diplomatskom nivou“, objasnio je ekspert.Politikolog je takođe rekao, da su SAD ispravno pristupile proceni perspektive potpunog prekida odnosa sa Rusijom, shvatajući da bi takav presedan mogao da izazove novu spoljnopolitičku krizu.

Vašington je odbio da poveća stepen konfrontacije sa Moskvom, ali može da primeni i druge antiruske mere.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati