logo

28 May 2024

USTAVNI SUD BIH MENJAJUĆI ODREDBE O TRAJANJU MANDATA SUDIJA KRŠI USTAV

clock 28 May 2024

sud_nn.webp

Profesor međunarodnog prava Radomir Lukić rekao je da bi Ustav BiH najdirektnije bio prekršen ukoliko bi bio usvojen predlog da sudije koje navrše 70 godina mogu nastaviti sa radom, ali i da troje od pet sudija tog suda mogu donositi odluke, preneo je Glas Srpske.

"Ustavni sud BiH, koji trenutno radi u krnjem sastavu, ima zakonsku mogućnost da donosi određene interne dopune pravila koje se tiču rada ovog tela, ali ne i stvari koje se odnose na način odlučivanja i trajanja mandata sudija, jer je to Ustavom već jasno i nedvosmisleno definisano, odnosno utvrđeno", rekao je Lukić povodom najave da će na narednoj sednici ovog suda jedna od tačaka dnevnog reda biti i dopuna pravila Ustavnog suda.

U publikaciji se navodi da bi u dopune pravila Ustavnog suda navodno mogle biti uvrštene i preporuke Venecijanske komisije, da sudije koje navrše 70 godina mogu nastaviti sa daljim radom, ali i da troje od pet sudija krnjeg Ustavnog suda ubuduće može donositi odluke.

"Ukoliko su tačne te spekulacije da navodno planiraju tako nešto, onda oni na najdirektniji način krše postojeći Ustav BiH. Takve odluke su u suprotnosti sa najvišim aktom zemlje, odnosno odredbama člana šest stav dva tačka b, ali i odredbom u kojoj se navodi da mandat sudija može trajati do 70 godina starosti. Ove odredbe Ustavni sud BiH ne može nikako mijenjati", rekao je Lukić za Glas Srpske.

Trenutno Ustavni sud BiH od propisanih devet, ima samo šest sudija, i to troje domaćih /dva bošnjačka i jedan hrvatski/ i troje inostranih.

U punom, Ustavom propisanom sastavu, ovaj sud bi trebalo da ima devet sudija, od čega četiri bira Parlament FBiH, dva Narodna skupština Republike Srpske, a troje međunarodnih predsednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsedništvom BiH.

Ustavni sud BiH zakazao je za četvrtak i petak, 30 i 31-maj, plenarnu sednicu na čijem dnevnom redu su dopuna Pravila, te izbor predsednika i potpredsednika ovog suda.

Ranije je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao da Narodna skupština neće imenovati sudije u Ustavni sud BiH da bi tamo bili samo ukras. On je naglasio da je struktura Ustavnog suda BiH narušena od FBiH, visokog predstavnika i nekoliko moćnih ambasada, koji su menjali Dejtonski sporazum i zloupotrebili dejstvo aneksa četiri i deset.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati