logo

01 Jun 2024

MIRNO RAZDRUŽIVANJE NIJE SECESIJA, VEĆ POVRATAK NA IZVORNI DEJTON

clock 01 Jun 2024

dodik23_nn.webp

Rezolucija o Srebrenci bila je okidač da Republika Srpska najavi razdruživanje, što nije secesija, kako to u drugom entitetu pokušavaju da predstave, već povratak na izvorni Dejton, kažu stručnjaci, preneo je RTRS 31-maja.

"Mirno razdruživanje ne predstavlja jednostrani akt, već odsustvo unutrašnjeg konsenzusa za život zajedno i nastavak mirnog života. Republika Srpska neće da bude remetilački faktor ostacima dejtonske BiH i ukoliko smtraju da mogu i da žive bez nas, mi ćemo im to omogućiti", izdanje citira savetnika predsednika Republike Srpske Marka Romića.

U publikaciji se naglašava da su prvi koraci već napravljeni, i da će u narednih 30 dana, radna grupa sačiniti predlog sporazuma o mirnom razdruživanju Srpske sa Federacijom.

Bivši predsednik Narodne skupštine Dragan Kalinić je izneo mišljenje da rezutat (glasanje u UN o Srebrenici) predstavlja "pirovu pobedu" bošnjačkih muslimana i njihovih zapadnih kosponzora, a da sve to pokreće pitanje mirnog razdruživanja.

"Rezolucija je postala paradigma za BiH kao nemoguću državu, jer je dodatno bacila pod noge slovo Dejtonskog sporazuma. Postalo je više nego jasno da Srbi moraju izaći iz ovog zamrznutog političkog konflikta. U protivnom ih neće biti kao samostalnog, slobodnog i ravnopravnog naroda", kaže Kalinić.

Republiku Srpsku od Federacije BiH razdružuju zapadne sile, jer je praktično istjeruju iz okvira Dejtona, kaže bivši diplomata Vladislav Jovanović.

I zato je upravo razdruživanje, zaštita Dejtona, pojašnjava Jovanović.

"Da se vrati njegovom izvornom duhu i slovu i da se kroz to pokuša da izvrši stvarno povjerenje uz poštovanje svih žrtava i sprečavanje da se bilo kakav međusobni novi sukob ikada ponovi. Po meni, to je poruka koju Banjaluka šalje", kaže Jovanović.

Predsednik Republike najavio je da će u Sporazum o mirnom razdruživanju Srpske sa Federacijom biti utkana i analiza ugoržavanja Dejtonskog sporazuma, što je odgovor na mnogo toga što je u BiH rađeno mimo Ustava, a protiv interesa Republike Srpske, piše RTRS.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati