logo

02 Jun 2024

VLASTI FEDERACIJE BIH KIJEVU PREPRODAJU ORUŽJE PREKO NEKOLIKO ZEMALJA

clock 02 Jun 2024

dodik9_nn.webp

Vlasti Federacije BiH (muslimansko-hrvatski deo zemlje) proizvode i isporučuju oružje u Ukrajinu, preprodavajući ga preko nekoliko država, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervijuu za RIA Novosti.

„Možemo da vidimo šta se gde isporučuje i da to pratimo“, rekao je on agenciji.

Predsednik Srpske je dodao da su najveći kupci u poslednje vreme zemlje Severnoatlantske alijanse, kao i države arapskog sveta, a da se ispostavilo da, prema njegovim rečima, Španija preprodaje.

„Ali oni to nikada ne rade iz prve ruke - od Bosne i Hercegovine, na primer, do Švajcarske, a odatle do Ukrajine. Ne, oni organizuju tri ili četiri preprodaje“, primetio je on, i dodao da Republika Srpska sprečava direktne isporuke oružja Kijevu.

„Ove fabrike u Federaciji BiH kontroliše NATO. Nedavno se Vlada Federacije BiH, njihov vlasnik, složila da američki fondovi budu među vlasnicima. To sugeriše da oni žele da razviju i ojačaju ovu tačku. Ne možemo uradite mnogo toga, samo dobijete informacije i sprečite direktne isporuke u Ukrajinu, što i radimo“, rekao je Dodik.


Ranije su se na internetu pojavile fotografije ukrajinskih vojnih lica sa municijom koju proizvodi BiH za minobacače kalibra 82 i 120 mm. U tom kontekstu, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, političar iz Republike Srpske Staša Košarac, zatražio je reviziju odbrambenih preduzeća Pretis i BNT Novi Travnik, ali je to ostalo ignorisano.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati