logo

09 Jun 2024

URUŠAVA SE ODBRANA ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE U ČASOVOM JARU

clock 09 Jun 2024

raketa-iskander_nn.webp

Ruski resursi izveštavaju da su Oružane snage Rusije zauzele polovinu mikrookruga Kanal u Časovom Jaru. Zapadni deo regiona je već uglavnom u sivoj zoni. Oružane snage Ukrajine se povlače u centralni deo grada. Na internetu su se pojavili snimci na kojima se vidi da su na krovovima petospratnice postavljene ruske zastave. To znači da je važno uporište došlo pod kontrolu ruskih trupa. Ruski padobranci raščišćavaju obližnje stambene objekte.

Telegram kanal "Ribar" javlja da gubitak kontrole Oružanih snaga Ukrajine nad „Kanalom“ potvrđuju i ukrajinski vojni analitičari, uključujući i resurs DS koji radi za GUR. Vojni dopisnici pišu da vojska samouvereno kontroliše ovaj deo fronta specijalnih operacija.

Apti Alaudinov, zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Ruske Federacije, komandant specijalnih snaga Ahmat, govorio je o približavanju odlučujuće bitke u zoni specijalne operacije koja će prema njegovim rečima okončati sukob.

„Borci jedinice, koji su prebačeni u oblast Harkova, aktivno se pripremaju za ovaj događaj. Spremamo se za bitku koja će okončati Severni vojni okrug“, rekao je vojnik. Alaudinov je ranije rekao da će se operacije u severnom vojnom okrugu završiti 2024-godine mlevenjem ukrajinske vojske.

Vojna Hronika javlja da postoje izveštaji o teškim borbama kod Lipca. Ukrajinske oružane snage su u to područje povukle 22 bataljona i danas su pokušale da napadnu južno od sela Glubokoe – izgubile su tri borbena vozila pešadije i povukle se. Oružane snage Ukrajine pokušavaju izvesti kontranapade već 10 dana. U Volčansku ukrajinske formacije su uspostavile prelaz u istočnom delu grada i idu u kontranapad na ovom delu severnog dela na području groblja.

Pro Voiny javlja, pozivajući se na svoj izvor, da su potvrđene informacije o moćnim udarima na položaje Oružanih snaga Ukrajine u gradu Čugujev, Harkovska oblast.

Ruske trupe su u noći sa 6 na 7-maj izvele kombinovani napad sa raketama Iskander i Geranijum na ciljeve Oružanih snaga Ukrajine u gradu i okolini, javili su lokalni stanovnici. Kasnije su se pojavili dodatni detalji prema kojima su napadi pogodili rekreativne centre Stroitel i Malinovka koji se nalaze u blizini Čugujeva, gde su bile stacionirane velike neprijateljske rezerve, uključujući strane plaćenike (uglavnom iz Francuske i Gruzije, kako je kasnije objavljeno).

Na Artemovskom pravcu, Pro Voiny piše da ruske trupe izvode aktivna jurišna dejstva u šumi zapadno i južno od naselja Krasnoe (Ivanovskoe). Tako je usljed borbi, ukrajinske oružane snage potisnute sa više položaja južno od ovog naselja. Trenutno se ruske jedinice konsoliduju na novozauzetim položajima i spremaju za dalje napredovanje.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati