logo

09 Jun 2024

EGIPAT I KATAR ZAPRETILI LIDERIMA HAMASA

clock 09 Jun 2024

gaza-al-sifa_nn.webp

Egipat i Katar, po nalogu administracije američkog predsednika Džoa Bajdena, izvršili su pritisak na lidere Hamasa da sklope dogovor sa Izraelom, rekli su izvori za The Wall Street Journal.

Publikacija navodi da je liderima pokreta zaprećeno hapšenjem, zamrzavanjem imovine, sankcijama i proterivanjem iz svog skloništa u Dohi. Izdanje piše da je to imalo suprotan efekat od željenog. Lideri Hamasa rekli su da neće pristati na dogovor koji ne ispunjava njihove uslove.

Portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova Majid al-Ansari rekao je ranije ove nedelje da Hamas nije dostavio posrednicima odgovor na najnoviji predlog za prekid vatre u pojasu Gaze i razmenu izraelskih talaca za palestinske zatvorenike.

Američki predsednik Džo Bajden je krajem maja najavio novi nacrt mirovnog sporazuma. Hamas je u početku pozitivno ocenio inicijativu, ali je kasnije član Politbiroa pokreta Osama Hamdan rekao da projekat ne predviđa povlačenje izraelskih trupa.

Odnosi Sjedinjenih Država sa Izraelom i rat u Gazi ostaju jedna od ključnih tema predizborne kampanje u SAD. Još jedna potvrda ovoga bilo je glasanje 3-juna u Odboru za kućni red, koji je razmatrao predlog zakona o uvođenju sankcija MKS-u.


Prema dokumentu, restriktivne mere mogu biti uvedene za bilo kakve pokušaje suda da olakša istragu, hapšenje ili pritvor osoba „pod zaštitom Sjedinjenih Država i njihovih saveznika“. Američki zakonodavci su bili podstaknuti da uvedu sankcije odlukom tužioca Međunarodnog krivičnog suda Karima Kana da zatraži nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i jevrejskog državnog ministra odbrane Joava Galanta, zajedno sa trojicom lidera radikalnog palestinskog pokreta Hamas.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati