logo

10 Jun 2024

AMERIČKA VOJSKA POTVRDILA ŠTETU NA DVA BRODA OD PROJEKTILA HUTA

clock 10 Jun 2024

huti_nn.webp

Centralna komanda SAD (CENTCOM) prijavila je štetu na dva broda koju su u protekla 24 sata u Adenskom zalivu izazvali borci jemenskog pokreta Ansar Alah (Huti). Kako je saopštio centar, lansirane su dve protivbrodske balističke rakete.

"Jedna balistička raketa pogodila je kontejnerski brod Tavviši koji plovi pod zastavom Liberije. Drugu raketu su oborile koalicione snage", navodi se u izveštaju.

Prema CENTCOM-u, Huti su takođe napali teretni brod Nordernei krstarećim i balističkim projektilima. Brod pripada Nemačkoj, ali plovi pod zastavom Antigve i Barbadosa. Komanda tvrdi da su, uprkos šteti, oba broda ostala u pokretu.

Pored toga, snage američke Centralne komande uspešno su uništile jedan bespilotni vazdušni sistem Huta, dve kopnene rakete i jedan bacač raketa u Jemenu.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je 9-juna da su informacije koje je jemenski pokret Ansar Alah (Huti) širio o napadu na razarač britanske mornarice HMS Diamond netačne.

Pre toga, Huti su govorili o uspešnom napadu u Crvenom moru.

Nakon što je britanski tanker napadnut kod obale Jemena, Britanska kancelarija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) savetovala je brodove da oprezno plove tim područjem. Huti kontrolišu veći deo jemenske obale.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati