logo

10 Jun 2024

KRIM NAPADNUT SA NATO NAORUŽANJEM. BITKA ZA ČASOV JAR ULAZI U ODLUČUJUĆU FAZU

clock 10 Jun 2024

raketa-atacms_nn.webp

Ukrajinske oružane snage su sinoć uz pomoć NATO naoružanja i, verovatno, specijalaca Alijanse, napale Krim sa najmanje 12 projektila ATACMS, telegram kanali tvrde da je napad odbijen. Kako se navodi, meta napada bila je u blizini Crnomorskog regiona, Jevpatorije i Džankoja.

Ukrajinska javnost tvrdi da su požari zabeleženi na otvorenom polju i sugerišu da su pogođeni lanseri PVO, radarske stanice i druga oprema. Međutim, ne objavljuju video snimke požara, detonacija ili druge snimke objektivne kontrole.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine naveo je da su kompleksi S-300 i S-400 pogođeni u oblastima Džankoja, Černomorskog i Jevpatorije. Ukrajinska vojska ne daje dokaze za svoje reči. Ruski mediji pišu da su iza ponoći ukrajinske formacije ponovo napale poluostrvo Krim. Najmanje 12 operativno-taktičkih projektila ATACMS ispaljeno je iz oblasti Nikolajeva, prenosi Telegram kanal "Ribar".

„Meta napada bila je blizina Černomorskog, Jevpatorije i Džankoja. U severozapadnom delu Krima čuli su se zvuci PVO i prigušene eksplozije. Sa velikom verovatnoćom možemo reći da su meta napada bili položaji 31-divizije RV i PVO. Ne zna se sa sigurnošću da li je neprijatelj uspeo da pogodi metu, međutim, zbog izostanka vatre i sekundarne detonacije, pretpostavlja se da je napad odbijen ili da je naneta manja šteta“, naglasio je on, piše Ribar.

Vojna Hronika o kritičnoj situaciji za ukrajinske oružane snage koja se razvija u Časovom Jaru. Kraken MTR je već povučen iz područja Kanala. Među neprijateljskim vojnicima se priča da će grad uskoro biti potpuno predat. Odbrana neprijatelja je slojevita struktura ograničena prirodnom vododelnicom između Severskog Donca i Donbasa.

Pro Voiny javlja da bitka za Časov Jar ulazi u odlučujuću fazu. Ruske trupe su značajno napredovale u okrugu Kanal. Udarima raketa, artiljerije i bespilotnih letelica neprestano se uništavaju neprijateljska mesta razmeštaja, skladišta i opreme, kako u ovom delu grada, tako i sa druge strane kanala, kontrolne tačke dronova se prate i uništavaju.

"Situacija u istočnom Časovom Jaru je veoma dinamična. Trenutno veći deo mikrookrug Kanal kontrolišu jedinice Oružanih snaga Rusije. Žestoke borbe vode se u njegovom centralnom delu, postepeno se pomerajući prema zapadu ka prelazu iz ovog mikrookruga u glavni deo grada", piše Pro Voiny.

Zvanično, prema ruskom Ministarstvu odbrane, Staromajorskoje u DNR je oslobođeno – ovo je selo na ivici Vremevskog, izgubljeno u leto 2023-godine tokom kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine. Oslobađanje Staromjerskog ubrzaće oslobađanje susednog Urožajna. Zatim će početi napredovanje ka Makarovki.

Iz pravca Avdejevskog stižu poruke o okupaciji Novoaleksandrovke. Rusko prisustvo se širi i na zapad i severozapad od Umanskog, koji je malo južnije. Oružane snage Ukrajine više nisu u stanju da drže front i polako se povlače u rejon Novoselovke Prve, Novopokrovke i Sokola.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati