logo

11 Jun 2024

STRANI FAKTORI POKUŠALI DA SPREČE ODRŽAVANJE SVESRPSKOG SABORA U BEOGRADU

clock 11 Jun 2024

dodik2_nn.webp

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su "mnogi strani faktori pokušali da spreče održavanje Svesrpskog sabora u Beogradu" i usvajanje Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, a koja predstavlja odraz jedinstva i pažljivo birane stavove koji ostaju trajno zapisani, prenela je Politika.

Dodik je rekao da se neki od tih stavova odnose na rezoluciju o Srebrenici u smislu da se ona ne odnosi na srpski narod i da je 109 država nije podržalo, što je većina članica UN, prenosi Srna.

"To pitanje je potpuno degradirano sa stanovišta UN jer su protokolarno i poslovnički prihvatili da se glasa kao o nevažnom pitanju, samo da bi obezbedili neku navodnu većinu", rekao je Dodik.

On je istakao da ne mogu oni koji su počinili zločine nad Srbima, naročito u prošlom veku, da drže lekciju da li je srpski narod genocidan.

Predsednik Republike Srpske rekao je da je Svesrpski sabor okupljanje na kakvo se čekalo decenijama, a stranci nisu mogli, niti će moći da spreče bilo šta u vezi sa tim.

"Svi su se angažovali da to spreče. Pa, eto niste sprečili. Uradili smo. Neće oni prestati da nama čine zlo. Ali oni su nevažni. Za mene nisu važni", rekao je Dodik i upitao predstavnike opozicije u Republici Srpskoj šta to ne valja u Deklaraciji.


On je rekao i da je Republika Srpska došla u situaciju da ima taj član 29 u Deklaraciji u kojem jasno piše da će Srpska nastaviti da obeležava dan njenog nastanka, a to je 9-januar. On je istakao da je potrebno samo uzeti Deklaraciju i pročitati član 29 jer je tekst dostupan svima.

Dodik je rekao da je Deklaracija napisana zajedno sa predsednikom Srbije i njegovim saradnicima i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao svoj patriotski, nacionalni, narodni, pošten odnos prema Republici Srpskoj. On je dodao da će početkom jula Deklaracija biti usvojena u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a to će uraditi i Republika Srbija.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati