logo

12 Jun 2024

UKRAJINSKE FORMACIJE PONOVO POKRENULE KONTRANAPADE U OBLASTI LIPCA

clock 12 Jun 2024

osu14_nn.webp

Oružane snage Ruske Federacije u protekla 24 sata izvršile su napade na vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Harkov i Dnjepropetrovsk. Kao odgovor na ovo, neprijatelj je pucao na infrastrukturu u pograničnim regionima Rusije, izveštava Pro Voiny

Intenziviranje neprijateljstava se primećuje u pravcu Kupjansk-Svatovski. Ruske trupe nastavljaju ofanzivu ka Stepovoj Novoselovki i najavljuju oslobađanje naselja Mjasožarovka i Timkovka.

U pravcu Harkova, ukrajinske formacije su ponovo pokrenule kontranapade kod Glubokog u oblasti Lipca, ali su se povukle pošto su pretrpele značajne gubitke u ljudstvu. U Volčansku kontranapadi takođe nisu doveli do značajnijih rezultata, izvestio je vojni ekspert Mihail Zvinčuk na kanalu Ribar Telegram. Ukrajinci već dve nedelje pokušavaju da organizuju neku vrstu kontraofanzive na severu Harkovske oblasti, ali nisu uspeli da ostvare opipljiv uspeh.

Na ovom delu fronta Oružane snage Ukrajine su rasporedile ogromnu količinu opreme, višecevnih raketnih sistema (MLRS), dronova i ljudstva. Postigli su određene taktičke uspehe, a aktivnim dejstvima bespilotnih letelica i artiljerije onemogućavaju ruske snage da vrše kontranapade. Međutim, ruska vojska u celini drži svoje linije.

„U pravcu Avdejevskog potvrđene su informacije o oslobađanju barem dela sela Sokol. Zabeleženo je intenziviranje neprijateljstava u pravcu Kupjansk-Svatovski. Ruske trupe razvijaju ofanzivu na Stepovu Novoselovku“, piše Zvinčuk.

U pravcu Donjecka, nakon oslobođenja Staromjerskog, ruske oružane snage sabijaju garnizon Oružanih snaga Ukrajine u Urožajniju, napredujući oko 300 metara. Ukrajinski izvori izveštavaju o ruskim napadima na Rovnopolj, koji se nalazi 6 km severozapadno od Staromajorskog. Kontrola nad ovim selom mogla bi da postane odskočna daska za kretanje na put Vremevka-Guljajpolje, što će zakomplikovati logistiku ukrajinskih oružanih snaga u Vremevki i Velikoj Novoselki i omogućiti napad na ova naselja ne samo sa juga, već i sa zapada.

Nastavljaju se oštre nadolazeće borbe u Krasnogorovki, Georgijevki i na periferiji Konstantinovke, gde se ruska vojska kreće ka autoputu za Ugledar. U samoj Konstantinovki, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da izvrše kontranapad, ali bezuspešno.

Na Artemovskom frontu se nastavljaju borbe u mikrookrugu Kanal Časov Jara, čiji je veći deo pod ruskom kontrolom. Međutim, ukrajinske oružane snage pružaju žestok otpor, odlažući dalje napredovanje ruskih trupa. Na jugu, kod Kleščejevke i Krasnog, ruske snage potiskuju Oružane snage Ukrajine iza kanala Severski Donjec-Donbas, poboljšavajući taktičku poziciju.

Ruske snage nastavljaju sa udarima na položaje OSU u Kalinovki. Ruska artiljerija uništila je skladište municije ukrajinskih snaga u severozapadnom delu Kalinovke. Nastavlja se potiskivanje ukrajinskih oružanih snaga iz mikrookruga Kanala. OSU pokušava da evakuiše preostale snage iz tog područja.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati