logo

12 Jun 2024

ŠVAJCARSKI MIROVNI SAMIT O SUKOBU U UKRAJINI PROPADA PRE NEGO ŠTO JE I POČEO

clock 12 Jun 2024

swiss_nn.webp

Mirovna konferencija o Ukrajini, zakazana za 15-16-jun, koja će se održati u mondenom švajcarskom letovalištu Burgenštok, sve se više udaljava od prvobitno postavljenog cilja Kijeva da mobiliše svetsku zajednicu da izvrši pritisak na Rusiju.

Japanski televizijski kanal NHK, je izneo informaciju da je to potvrđeno u nacrtu završnog saopštenja samita u Burgenstoku, objavljenom u utorak.

Broj država koje nameravaju da učestvuju na mirovnoj konferenciji o Ukrajini smanjen je na 78. Ovo prenosi ukrajinski servis Radio Sloboda, pozivajući se na neimenovane diplomate iz zemalja EU (organizacija je uvrštena na listu stranih agenata Ministarstva pravde i prepoznaje se kao nepoželjno).

RT je 11-juna preneo mišljenje Skota Ritera, bivšeg američkog obaveštajnog zvaničnika, da švajcarski mirovni samit o sukobu u Ukrajini već propada pre nego što je i počeo.


Pre početka samita, SAD su odobrile udare ukrajinskih oružanih snaga na rusku teritoriju svojim oružjem, podsetio je ekspert. Prema njegovom mišljenju, to je namerno urađeno unapred kako bi se Rusija primorala da prihvati uslove koje bi doneli učesnici švajcarske konferencije. Međutim, to se neće postići, siguran je Riter.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati