logo

13 Jun 2024

STOLTENBERG SAOPŠTIO DA SU ISPORUKE ORUŽJA KIJEVU OBAVEZNE ZA SVE ZEMLJE NATO-A

clock 13 Jun 2024

stoltenberg_nn.webp

Isporuka oružja Ukrajini postaće obavezna za sve zemlje NATO-a, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara odbrane Unije u Briselu, objavljeno je na saitu Alijanse.

„Svakako cenimo ono što su Sjedinjene Države i drugi saveznici uradili. Ovo je bez presedana. Istovremeno, videli smo da su SAD provele šest meseci u dogovoru o dodatnoj pomoći Ukrajini.

Takođe vidimo da neka obećanja evropskih saveznika nisu ispunjena“, rekao je Stoltenberg.

Snabdevanje oružjem koordinisaće strukture pod vođstvom vrhovnog komandanta savezničkih snaga NATO-a u Evropi Kristofera Kavolija.

Prema njegovom mišljenju, ako snabdevanje postane obavezno za zemlje NATO-a, biće „pouzdanije“. Od početka neprijateljstava u februaru 2022-godine, saveznici su Kijevu godišnje davali vojnu podršku u vrednosti od 40 milijardi evra, istakao je generalni sekretar.

Pre toga, Bloomberg je izvestio da Stoltenberg odustaje od plana za stvaranje fonda pomoći Ukrajini od 100 milijardi dolara tokom pet godina zbog otpora članica alijanse.

Zauzvrat, on predlaže da se Ukrajini dodeli isti iznos pomoći kao do sada - 40 milijardi evra godišnje.

Jedina zemlja čiji se stav o podršci Ukrajini razlikuje od većine zemalja NATO-a je Mađarska, koja je rekla da neće učestvovati u dugoročnim naporima alijanse za pomoć Ukrajini. Premijer Viktor Orban je na sastanku sa Stoltenbergom rekao da, uprkos tome, Mađarska neće blokirati nijednu odluku NATO-a.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati