logo

13 Jun 2024

HEZBOLAH POKRENUO NAJSNAŽNIJI NAPAD NA SEVER IZRAELA OD POČETKA RATA U GAZI

clock 13 Jun 2024

izrael-severni-deo_nn.webp

Libanska milicija je u sredu ujutru pokrenula najveću raketnu ofanzivu na sever jevrejske države, ispalivši 170 projektila u tri salve i aktiviranje alarma za vazdušne napade u različitim oblastima, uključujući grad Tiberijadu, udaljen više od 60 kilometara na obali Galilejskog mora. Kao takav, to je bio najudaljeniji napad Hezbolaha od granice od početka trenutne eskalacije pre osam meseci, preneo je El Pais

Hezbolah je u sredu objavio na društvenim mrežama da je gađao vojne ciljeve na severu Izraela. Konkretno, Libanci tvrde da su pogodili fabriku kompanije za oružje Plasan, kao i vojnu bazu u Amijadu i štab odeljenja za vazdušne operacije Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na planini Meron.

Pored toga, pogođeni su gradovi Tiberijada, Safed i Roš Pina.

ID je potvrdio da je Hezbolah gađao vojne ciljeve na planini Meron, ali nije rekao da li su pogođeni. Odeljenje je pojasnilo da je projektil pogodio zgradu fabrike Plasan i da je tamo izbio požar. Prema IDF-u, Hezbolah je tri puta tokom dana napao severne izraelske oblasti, ispalivši ukupno više od 170 raketa.

Vojska je istakla da u napadu niko nije povređen, ali su šumski požari izbili u nizu pograničnih područja. Kao odgovor, izraelska vojska je pokrenula udare na ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu.

Tokom proteklog meseca, Hezbolah i Izrael su ozbiljno povećali nivo napetosti i proširili geografiju svojih udara.

Prema ekspertima, Izrael bi mogao da pokrene invaziju u punom obimu na južni Liban, kao što je to uradio 2006-godine.

Šef Ministarstva odbrane Joav Galant primetio je 8-maja da Libancima predstoji „vrelo leto“ ako Hezbolah ne prestane da udara. A 5-juna, ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir i ministar finansija Bezalel Smotrič pozvali su premijera Benjamina Netanjahua da otvori drugi front u Libanu – da se bori protiv Hezbolaha i da ga uništi. Prema pisanju medija, IDF do srede nije donela odluku, ali je bila sklona da nastavi da se ograniči na ciljane operacije protiv vojnih vođa libanske grupe.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati