logo

14 Jun 2024

HUTI IZVELI RAKETNI NAPAD NA UKRAJINSKI BROD U ARAPSKOM MORU

clock 14 Jun 2024

huti5_nn.webp

Teretni brod Verbena, u vlasništvu Ukrajine i koji plovi pod zastavom zastavu Palaua, napali su jemenski Huti u Adenskom zalivu sa dve protivbrodske krstareće rakete. Pres služba Centralne komande SAD (CENTCOM) je to izvestila 13-juna na društvenoj mreži X.

Pojašnjava se da je teretni brod išao iz Malezije ka Italiji, natovaren drvenim građevinskim materijalom. Posada teretnog broda prijavila je štetu kao rezultat napada Huta i požara na brodu. Pored toga, jedan civilni mornar je teško povređen, dok posada broda nastavlja borbu sa vatrom.

Helikopter sa američke krstarice Filipinsko more (CG-58) evakuisao je ranjenog mornara na obližnji saveznički ratni brod radi medicinske pomoći.

Ranije je javljeno da su Huti napali grčki komercijalni brod Tutor, koji je plovio pod zastavom Liberije, u Crvenom moru koristeći bespilotne letelice i balističke rakete. Kako je izjavio vojni predstavnik pokreta Ansar Alah Jahja Sarija, napadnuti brod je ozbiljno oštećen i može da potone.

Ranije je časopis Foreign Policy pisao da zapadni prevoznici, na pozadini sve češćih napada Huti na trgovačke brodove u Crvenom moru, razmišljaju o korišćenju Severnog morskog puta koji kontroliše Rusija.

To će omogućiti da se ruta od nekih evropskih luka do Azije skrati za osam hiljada kilometara u odnosu na Suecki kanal, smatraju analitičari.

Pored toga, nakon što je britanski tanker napadnut kod obale Jemena, Britanska kancelarija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) savetovala je brodove da oprezno plove tim područjem. Veći deo jemenske obale kontrolišu Huti, podsetilo je ministarstvo.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati