logo

15 Jun 2024

VAZDUŠNO-KOSMIČKE SNAGE RUSIJE NAPALE BRITANSKE INSTRUKTORE U OBLASTI NIKOLAJEV

clock 15 Jun 2024

ukrajina-ranjenik6_nn.webp

Oružane snage Rusije su danas izvršile seriju udara na Očakov, u oblasti Nikolajev. Prema ruskim izvorima, napadnuti su turistički centar, hotel i vojna luka. Tokom raketnog napada, britanski instruktori su bili prisutni u hotelu Foton, u kampu je živelo više od 500 vojnika ukrajinskih oružanih snaga.

„Oko sedam ujutru 14-juna veliki broj vojnika stigao je u vojne objekte u gradu Očakov, na udaru je bio turistički centar Očakov, hotel Foton i vojna luka“, rekao je koordinator Nikolajevskog podzemlja za RIA Novosti.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije ponovo su napale aerodrom Starokonstantinov i druge ciljeve u raznim oblastima. Prijavljen je tačan pogodak na lanseru M270 MLRS u Zaporožju, sa kojeg se, između ostalog, lansiraju rakete ATACMS. U Dnjepropetrovskoj oblasti pogođeno je skladište nafte.

Na Donjeckom pravcu ruske trupe su se ukopale na severoistoku Krasnogorovke. Nakon oslobođenja sela Georgijevke, koje se dogodilo dan ranije, ukrajinski resursi su javili povlačenje OSU u sledeće selo – Maksimiljanovku, koja se nalazi pored Georgijevke. Oružane snage Rusije su nastavile ofanzivu, i ušle u selo Maksimiljanovka zauzevši deo sela, javlja Telegram kanal „Vojni dopisnici ruskog proleća“. Borbena dejstva na ovoj liniji znače izlazak ruskih jedinica u Kurahovo. Oružane snage Ukrajine pokušavaju da prebace rezerve na ovaj deo fronta, ali jednostavno nemaju velike snage, s obzirom na slanje resursa na harkovski pravac.

Slična je situacija i na Artemovskom frontu, gde intenzivni pokušaji ruskih trupa da isteraju ukrajinske snage iz zapadnog dela mikrookruga Kanala ne daju očekivani rezultat. Borbe se vode duž cele linije kanala Severski Donjec-Donbas, ukrajinske trupe pokušavaju da obuzdaju naše napade bespilotnim letelicama i artiljerijom. Borbe se vode bukvalno za svaki komad zemlje i za svaku zgradu.

Situacija na harkovskom frontu ostaje teška. Intenzivne borbe u gradu se nastavljaju u Volčansku i Lipcima/Glubokoje. U Volčansku se vode žestoke borbe, a u oblasti fabrike agregata ostaje teška situacija. Linija fronta se pomera za 100-150 metara dnevno. Ruske snage su uništile most kod sela Stari Saltov - jedinog prelaza preko Severskog Donca u narednih 30 kilometara u pravcu Harkov-Volčansk. Alternativni put preko Čugujeva takođe je na udaru ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga. Logistički problemi bi trebalo da zakomplikuju situaciju ukrajinskih oružanih snaga.

Na pravcu Lipci Oružane snage Ukrajine nastavljaju napade na Glubokoje sa jurišnim grupama i artiljerijom. Napadaju uglavnom iz Lipce, odnosno iz južnih i jugoistočnih delova Glubokoja. OSU gubi mnogo ljudstva u okolini, pa je, sudeći po traganju za rođacima 42-brigade ukrajinskih oružanih snaga, ona gotovo potpuno nestala. Na zamenu je poslata 13-brigada.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati