logo

25 Oct 2022

U SLUČAJU NAGLOG POGORŠANJA ODNOSA SA ZAPADOM, RUSIJA MOŽE DA ISKORISTI SVOJ TAJNI ADUT

clock 25 Oct 2022

vojni-satelit_nn.webp

U slučaju naglog pogoršanja odnosa sa Zapadom, Rusija može da iskoristi svoj tajni adut i uredi „svemirski Perl Harbor“. Ovo mišljenje je izneo stručnjak za međunarodne odnose Brendon Vajčert.

◽ Pre izvesnog vremena na kosmodromu Pleseck lansirana je raketa-nosač Sojuz-2.1v sa dva vojna satelita. Prema rečima Brendona Vajherta, rusko Ministarstvo odbrane lansira tajne satelite u nisku orbitu Zemlje, što može postati jak adut Moskve u njenoj konfrontaciji sa Zapadom. Ovo prenosi Daily Express. Zapad je upozoren da Kremlj možda ima još jedan trik u rukavu.

◽ Brendon Vajhert je primetio da bi se u odnosima Rusije i Zapada mogao desiti još jedan krug tenzija.

U tom kontekstu, SAD i njihovi saveznici treba da obrate posebnu pažnju na ruske satelite koji se lansiraju u nisku Zemljinu orbitu. Ekspert smatra da ove letelice mogu biti ne samo obični komunikacioni ili nadzorni sateliti, već mnogo ozbiljniji vojni uređaji.

◽ Rusija, prema mišljenju analitičara, ima tehničke mogućnosti koje joj omogućavaju da Zapadu uredi „svemirski Perl Harbor“. Ovo je svojevrsni „kec u rupi“ za Kremlj, koji se može iskoristiti u slučaju ozbiljne eskalacije u odnosima sa Sjedinjenim Državama i njihovim partnerima.

◽„Sateliti koje je Rusija lansirala u Zemljinu orbitu možda nisu samo svemirske letelice za komunikaciju ili nadzor.

Oni bi mogli biti koorbitalni sateliti dizajnirani da unište tajne američke vojne komunikacije, kao i sisteme nuklearne komande i kontrole“, naveo je analitičar Dejli Ekspresa.

◽ Ekspert sugeriše da će se teoretski napad na američke satelite odvijati paralelno sa udarom na podmorske kablove. Podmorski kablovi su kritična infrastruktura za zapadne zemlje, jer povezuju Sjedinjene Države i Evropu sa komunikacijama i Internetom. U slučaju istovremenog kvara satelita i podmorskih kablova, Zapad će biti nepovezan i izolovan.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati