logo

14 Nov 2022

VLADA NIKARAGVE POZVALA RUSKE TRUPE U ZEMLJU

clock 14 Nov 2022

rus-spec-naz_nn.webp

Predsednik Nikaragve Danijel Ortega, predložio je ruskom rukovodstvu, da otvori vojne centre na teritoriji njegove države. Ovo se navodi u članku nemačkog izdanja „Die Welt“.

? U štampi, Nikaragva se često pominje kao država, zahvaljujući kojoj Kina i Rusija mogu da obezbede svoje prisustvo u regionu Latinske Amerike. Danijel Ortega, pak, nikada nije krio poštovanje prema stranim kolegama – Vladimiru Putinu i Si Đinpingu.

?

Ranije su vlasti Nikaragve priznale, da je Tajvan sastavni deo NR Kine. Ovaj potez, doveo je do jačanja veza između Pekinga i Managve, kao i prelaska njihovog odnosa u geostrateško partnerstvo.

? Kasnije je Danijel Ortega, podržao „specijalnu operaciju“ u Ukrajini. Štaviše, prema aktivistkinji Berti Vale Otero, vlada je pozvala ruske trupe u zemlju.

?„Nikaragva je jedna od sedam zemalja u svetu, koje su podržale ruske akcije u Ukrajini, a predsednik je otišao toliko daleko, da je pozvao rusku vojsku u Nikaragvu“, rekla je aktivistkinja.



? Istovremeno, politički ekspert Vladimir Ruvinski, koji radi na Kolumbijskom univerzitetu „ICESI“, nazvao je odluku Nikaragve signalom za Sjedinjene Države. Prema njegovim rečima, antizapadna koalicija postepeno jača tik uz Vašington.

? Pored Tajvana, centralnoamerička država prekinula je diplomatske veze i sa Holandijom. Managva je svoju odluku objasnila „intervencionističkom i neokolonijalnom” politikom Amsterdama.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati