logo

14 Nov 2022

VLADA NIKARAGVE POZVALA RUSKE TRUPE U ZEMLJU

clock 14 Nov 2022

rus-spec-naz_nn.webp

Predsednik Nikaragve Danijel Ortega, predložio je ruskom rukovodstvu, da otvori vojne centre na teritoriji njegove države. Ovo se navodi u članku nemačkog izdanja „Die Welt“.

? U štampi, Nikaragva se često pominje kao država, zahvaljujući kojoj Kina i Rusija mogu da obezbede svoje prisustvo u regionu Latinske Amerike. Danijel Ortega, pak, nikada nije krio poštovanje prema stranim kolegama – Vladimiru Putinu i Si Đinpingu.

?

Ranije su vlasti Nikaragve priznale, da je Tajvan sastavni deo NR Kine. Ovaj potez, doveo je do jačanja veza između Pekinga i Managve, kao i prelaska njihovog odnosa u geostrateško partnerstvo.

? Kasnije je Danijel Ortega, podržao „specijalnu operaciju“ u Ukrajini. Štaviše, prema aktivistkinji Berti Vale Otero, vlada je pozvala ruske trupe u zemlju.

?„Nikaragva je jedna od sedam zemalja u svetu, koje su podržale ruske akcije u Ukrajini, a predsednik je otišao toliko daleko, da je pozvao rusku vojsku u Nikaragvu“, rekla je aktivistkinja.? Istovremeno, politički ekspert Vladimir Ruvinski, koji radi na Kolumbijskom univerzitetu „ICESI“, nazvao je odluku Nikaragve signalom za Sjedinjene Države. Prema njegovim rečima, antizapadna koalicija postepeno jača tik uz Vašington.

? Pored Tajvana, centralnoamerička država prekinula je diplomatske veze i sa Holandijom. Managva je svoju odluku objasnila „intervencionističkom i neokolonijalnom” politikom Amsterdama.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati