logo

26 Nov 2022

BOCAN-HARČENKO O TVRDNJAMA IŠINGERA O KOSOVU

clock 26 Nov 2022

bocan-harčenko_nn.webp

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko odbacio je tvrdnje Volfganga Išingera da je inicijativa „trojke“ iz 2007. o uređenju odnosa Beograda i Prištine po modelu dve Nemačke propala zbog šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

◽„To nije istina. Ruski stav o kosovskom pitanju se uvek zasnivao na tome da rešenje treba da odgovara interesima Beograda.

Taj principijelan pristup je u više navrata javno naglasio ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov“, naveo je Bocan-Harčenko, reagujući na objavu nemačkog diplomate i nekadašnjeg predstavnika EU u posredničkoj „trojci“ međunarodne Kontakt grupe na Tviteru.

◽ Bocan-Harčenko je pojasnio da Inicijativa, o kojoj govori Volfgang Išinger, zvanično nikada nije pokrenuta u ime „trojke“, iako je razmatrana kao jedna od radnih opcija.◽„Gospodin Išinger treba odlično da zna da srpska strana nije podržala taj plan. Stav Beograda je do danas dosledan i temelji se na međunarodno-pravnim načelima i rezoluciji 1244 SB UN“, poručio je ruski ambasador. Ambasador dalje podseća da tu opciju nije prihvatila ni Priština.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati