logo

17 Mar 2023

VOLSTRIT DŽORNAL"/ SAD ŠIROM SVETA TRAŽE MUNICIJU ZA UKRAJINU

clock 17 Mar 2023

prodaja-oruzja_nn.webp

Nezasita potražnja Ukrajine za artiljerijom i artiljerijskom municijom već mesecima nadmašuje zapadne prognoze, što je Vašington primoralo na pretresanje svojih rezervi u inostranstvu kako bi se Kijev naoružao za kontraofanzivu kasnije u proleće, piše "Volstrit džornal".

SAD trenutno pretresa rezerve na brojnim lokacijama širom sveta, uključujući Izrael, Južnu Koreju, Nemačku i Kuvajt, gde je, kako se navodi, američka vojska prethodno skladištila "sve od kamiona do zavoja", a svrha samih rezervi bila je mogućnost pružanje podrške američkim snagama širom sveta.



"Ako im ne obezbedimo dovoljno artiljerije, cela ova stvar će biti samo intelektualna vežba", rekao je Majkl Kofman, direktor ruskih studija u Centru za pomorske studije o predstojećoj ofanzivi Kijeva.

"Volstrit džornal" ukazuje da su samo SAD poslale više od milion tih granata Kijevu od početka ruske Specijalne vojne operacije, i dodaje da je do sada veliki deo municije dolazio iz američkih vojnih zaliha, što je dotične zalihe svelo na preniske nivoe, kako ocenjuju neki vojni stručnjaci.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati