logo

21 Jul 2024

SVI BOSANSKOHERCEGOVAČKI VLADARI I NJIHOVE APANAŽE

clock 21 Jul 2024

bih-vp_nn.webp

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BIH, otkako je uspostavljena 1995-godine, potrošila je najmanje 140 miliona evra, od čega je dobar deo tog novca otišao na plate visokih predstavnika, piše Veljko Zeljković u članku za Glas Srpske.

Prema rečima autora, za prošlu i ovu godinu, u vreme nelegalnog mandata Kristijana Šmita, budžet OHR-a iznosio je po 5,85 miliona evra, otprilike isto kao i u vreme vladavine Valentina Incka.

"Polovinu obezbeđuje Evropska unija, koja je pre par godina predlagala da se smanji finansiranje, jer je smatrano da bi ovu kancelariju trebalo zatvoriti", piše Zeljković.

Međutim, kako navodi autor, Šmit i njegovi mentori su tada istakli da još uvek ima mnogo nezavršenog posla u BiH.

Šmit je čak zatražio povećanje budžeta, upozoravajući da bi se BiH mogla raspasti bez OHR, pri tome otvoreno se hvaleći neograničenom moći s kojom navodno raspolaže.

Autor konstatuje da su svi dosadašnji visoki predstavnici debelo naplatili svoj angažman u BiH. Tako je Šveđanin Karl Bilt za 18 meseci zaradio 450,000 evra, a približno isti iznos inkasirali su i Kristijan Švarc-Šiling i Miroslav Lajčak. Španac Karlos Vestendorp, koji je dužnost visokog predstavnika obavljao od juna 1997 do jula 1999-godine, zaradio je ukupno 625,000 evra, a Volfgang Petrič je za 32 meseca inkasirao 800,000 evra. Najviše je inkasirao Pedi Ešdaun, ukupno 1.100,000 evra.

U članku se navodi da nije poznato koliko je novca zaradio Austrijanac Valentin Incko, koji je rekorder po stažu u BiH - 12 godina i pet meseci. Špekuliše se da je Incko u nekom periodu imao mesečna primanja oko 25,000 evra.

Zeljković navodi da iako visoki predstavnici nikada javno nisu željeli da govore o visini plate, baš kao ni danas Šmit, koji nelegalno sedi u fotelji visokog predstavnika već tri godine, predsednik Srpske Milorad Dodik je nedavno istakao da Šmitova plata iznosi 24,000 evra, te da ona ide i do 40,000, kada se uračunaju i putni troškovi te životno osiguranje.


"Šmit je do sada najvjerovatnije inkasirao minimalno oko milion evra, odnosno 300,000 evra godišnje, a što je za gotovo 20 odsto više od primanja koja trenutno ima nemački kancelar Olaf Šolc. Službena Šolcova bruto plata iznosi 20,179 evra", navodi autor.

Analizirajući tri godine nelegalnog rada Kristijana Šmita, ekspert za međunarodno pravo Srđan Perišić kaže da je ono proteklo u pre svega otvorenom političku nasilju i maltretiranju, koje je imalo za cilj rušenje Republike Srpske.

"Nemačka ga je instalisala na to mesto, sa jasnim direktivama i zadacima. I on će ostati u BiH, dok ne završi posao, institucionalno ne uguši Republiku Srpsku", istakao je Perišić za Glas Srpske.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati