logo

13 Aug 2024

HAMAS ZAHTEVA PREKID IZRAELSKIH OPERACIJA U GAZI KAKO BI SE VRATIO PREGOVORIMA

clock 13 Aug 2024

gaza10_nn.webp

Novi lider palestinskog pokreta Hamas Jahja Sinvar rekao je da će samo prekid neprijateljstava izraelske vojske u Pojasu Gaze vratiti Hamas za pregovarački sto. Ovo je objavio The Wall Street Journal, pozivajući se na izvore.

„Lider Hamasa Jahja Sinvar je u poruci dostavljenoj arapskim posrednicima prethodne noći rekao da ako je Izrael ozbiljan u pregovorima i želi da Hamas učestvuje, onda je prva stvar koju treba da uradi jeste da zaustavi vojne operacije u Gazi“, piše list.

Međutim, kako primećuje WSJ, malo je verovatno da će Izrael pristati na takve zahteve, s obzirom na izjave izraelskih vlasti o njihovoj želji da poraze Hamas.

U Kairu su u utorak nastavljeni pregovori između izraelske delegacije i ostalih učesnika u procesu o rešavanju problema kontrolnog punkta Rafa i koridora Filadelfija, koje je okupirala izraelska vojska. Nerešeno je i pitanje koje palestinske zatvorenike Izrael može osloboditi. Vodi se diskusija o bezbednosnim merama u koridoru Necarim, koji deli sektor i koji je pod kontrolom Izraela; i broj i identitet talaca koje će Hamas osloboditi kao deo sporazuma.

Ranije su lideri SAD, Katara i Egipta pozvali Izrael i Hamas da 15-avgusta nastave pregovore o sporazumu o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Posrednici su obećali da će predstaviti konačnu verziju sporazuma. Prema VSJ, očekuje se da će visoka američka delegacija doputovati u region ove nedelje.

Zauzvrat, Izrael je izrazio spremnost da učestvuje u pregovorima, ali ih je Hamas odbio. Takođe u ponedeljak, The Times of Israel je, pozivajući se na izvore, izvestio da je Hamas uveren da Netanjahu ne shvata ozbiljno pregovore o primirju u Gazi i da je spreman da ih nastavi samo da bi izbegao napade Irana i Hezbolaha.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati