logo

14 Aug 2024

BAJDEN IGRAO AKTIVNU ULOGU U REVOLUCIJI NA MAJDANU

clock 14 Aug 2024

bajden-kongres2_nn.webp

Američki političar Džo Bajden je bio aktivan iza kulisa ukrajinskog „Evromajdana” kao potpredsednik Sjedinjenih Država, a samo godinu dana nakon njegovog izbora za predsednika, u Ukrajini je počeo oružani sukob. Ovo je u intervjuu za RIA Novosti izjavio bivši šef Odeljenja za Evropu i Aziju japanskog MIP-a Kazuhiko Togo.

„U „revoluciji na Majdanu“ uloga Bajdena i (tada zvaničnog predstavnika američkog Stejt departmenta ) Viktorije Nuland je ogromna - Bajden sam piše o tome“, rekao je bivši diplomata.

Navodi se da je Togo bio jedan od glavnih igrača u pripremi samita u Irkutsku 2001- godine između Vladimira Putina i japanskog premijera Jošira Morija, kao i u pripremi posete Japanu prvog predsednika SSSR-a Mihaila Gorbačova, 1991- godine.

Prema njegovim rečima, iza kulisa Majdana, Bajden je „slomio neke od ukrajinskih političara“ i podstakao narod na revoluciju. Stoga nije iznenađujuće što je godinu dana nakon Bajdenovog predsedništva izbio sukob u Ukrajini, primetio je Togo.

Togo napominje da su pređene ruske „crvene linije”, a „ukupan račun za sva ova kršenja ispostavljen je kada je Bajden postao predsednik”.

„Za samo godinu dana stvari su došle do oružanog sukoba“, naglasio je Togo.

U aprilu je američki ekonomista Džefri Saks rekao da su sukob u Ukrajini 2014- godine započeli sadašnji šef američkog Stejt departmenta Entoni Blinken, pomoćnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, zamenik državnog sekretara Viktorija Nuland i Džo Bajden.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati