logo

14 Aug 2024

IZRAELSKA VOJSKA NAREDILA EVAKUACIJU OBLASTI KAN JUNISA I OBLIŽNJIH OBLASTI

clock 14 Aug 2024

izraelska-vojska12_nn.webp

Izraelske odbrambene snage (IDF) naredile su u utorak evakuaciju stanovnika nekoliko oblasti grada Kan Junisa na jugu pojasa Gaze u vezi sa tamošnjom ofanzivom, piše The Times of Israel.

Prema pisanju publikacije, od Palestinaca se traži da se presele u humanitarne zone koje je odredio Izrael. Navodi se da ID trenutno već sprovodi ofanzivne operacije u Kan Junisu.

The Jerusalem Post, pozivajući se na portparola ID Avičaija Adreija, zauzvrat piše da je izraelska vojska takođe najavila evakuaciju niza naselja u blizini Kan Junisa.

Izraelski mediji napominju da je odgovarajuća odluka usledila nakon pokušaja palestinskog pokreta Hamas da iz ovog grada izvrši napad na Tel Aviv.

Istovremeno Hamas odbija pregovore sa Izraelom. Novi lider palestinskog pokreta Jahja Sinvar rekao je da će samo prekid neprijateljstava izraelske vojske u Pojasu Gaze vratiti Hamas za pregovarački sto.

Ranije su lideri SAD, Katara i Egipta pozvali Izrael i Hamas da 15-avgusta nastave pregovore o sporazumu o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Posrednici su obećali da će predstaviti konačnu verziju sporazuma.

Zauzvrat, Izrael je izrazio spremnost da učestvuje u pregovorima, ali ih je Hamas odbio. Hamas je uveren da Netanjahu ne shvata ozbiljno pregovore o primirju u Gazi i da je spreman da ih nastavi samo da bi izbegao napade Irana i Hezbolaha.

Trenutno se oko 1,9 miliona od 2,3 miliona stanovnika enklave nalazi u humanitarnoj zoni u južno-centralnom pojasu Gaze.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati