logo

09 Aug 2024

ZAHAROVA TVRDI DA SRBIJI PRETI OPASNOST OD ZLONAMERNIH SILA

clock 09 Aug 2024

zaharova5_nn.webp

Sagledavanje situacije u Srbiji ukazuje na ponovne pokušaje zlonamernih sila da potkopaju situaciju u ovoj zemlji. Predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je ovo navela u komentaru na zvaničnom saitu Ministarstva.

„Analiza trenutne situacije u prijateljskoj Srbiji ukazuje na ponovne pokušaje određenih zlonamernih sila da aktiviraju poznati destruktivni arsenal u cilju podrivanja unutrašnje političke situacije u ovoj zemlji“, napomenula je Zaharova.

Prema njenim rečima, „akcenat je na korišćenju tema koje su daleko od politike kao izgovora za izazivanje nezadovoljstva javnosti“.

Zaharova ističe da, „pojedini pseudodemokratski krugovi cinično pokušavaju, bez obzira na troškove i rizike, da transformišu potpuno prirodnu brigu građana o životnoj sredini, a posebno njihov zahtevni odnos prema rudarskim projektima u interesu razvoja nacionalne privrede, i poboljšanje blagostanja naroda, u protestni pokret”. „Argumenti, i razmatranja svrsishodnosti nikome ne smetaju“, dodala je ona.

Diplomata je istakao da je reč o „ozloglašenoj šemi koju su na Balkanu više puta koristili zapadni ideolozi „kvadratne demokratije“ i njihovi lokalni poslušnici“.

„Ideja je da se, pod plaštom dobrih namera, preko marionetskih medija i nevladinih organizacija, podstiču negativne emocije u društvu i okreću se protiv državnog vrha, računajući da će strukture moći izgubiti samokontrolu i kontrolu nad situacijom“, rekla je Zaharova.


Ruska strana smatra da ovakvi postupci predstavljaju „direktnu pretnju“ Srbiji. Prema Zaharovoj, zapadna taktika je „destruktivna i neodgovorna“. Ovo nije prvi put da Moskva ukazuje na mešanje drugih država u političku situaciju u Srbiji.

Tako su nakon održanih parlamentarnih izbora 19-decembra 2023-godine počeli nemiri u Beogradu. Demonstranti su 24-decembra pokušali da upadnu u gradsku upravu. Tada je pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao da „treće sile”, uključujući i strane, pokušavaju da izazovu nemire u Srbiji.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati