logo

14 Aug 2024

ŠTAB NATO-A VODIO OPERACIJU UKRAJINSKIH SNAGA U KURSKOJ OBLASTI?

clock 14 Aug 2024

nato1_nn.webp

Komandant specijalnih snaga Ahmat, general-major Apti Alaudinov, je uverio da je situacija u Kurskoj oblasti pod kontrolom, a da Oružane snage Ukrajine trpe značajne gubitke. Po njegovom mišljenju, operaciju ukrajinskih snaga vodio je štab NATO-a, privlačeći strane plaćenike.

U pograničnoj zoni Kurske oblasti, ukrajinske snage nastavljaju da pokušavaju da napreduju na sever ka Kurčatovu, prenose ruski informativni resursi. Ukrajinske formacije koriste avijaciju za udare na pogranične oblasti – primena vođenih bombi JDAM-ER zabeležena je u lokalnom skladištu žitarica u Tetkinu.

U Korenevskom okrugu, ruske trupe uspešno odbijaju napade na prilaze naseljima Kaučuk i Aleksejevski. U Sudžanskom okrugu ruske trupe su napale položaje Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Olešnja, Mihajlovka i Sudža.

Ruske oružane snage izvele su raketni napad na ciljeve u Odeskoj oblasti, što je rezultiralo detonacijom skladišta sa vojnim teretom, verovatno iz Rumunije. Vazdušno-kosmičke snage Rusije pogodile su rezerve Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Miropolj, Mogrica i Petruševka u Sumskoj oblasti.

Iskander je korišćen za udar na vojni aerodrom u Mirgorodu, Poltavska oblast, gde je prijavljeno uništenje neprijateljskog aviona Su-27. U protekla 24 časa uništena su i tri lansera i radarske stanice kompleksa S-300, kao i jedan neprijateljski helikopter Mi-8.

Stanje na frontu - 14.08.2024
Donjecki front - Ruska vojska nastavlja da širi svoje pozicije u Konstantinovki. Ruske trupe su takođe napredovale na sever od Ikrjane Balke do autoputa Konstantinovka-Ugledar, potiskujući ukrajinske snage 3 kilometra. Uspesi su zabeleženi i u oblasti Nevelskoe. Ukrajinske snage prikupljaju rezerve kako bi pokušale da zadrže Vodjanoje.

U pravcu Avdejevski - Pokrovsk, ruske snage su objavile oslobađanje Lisičnog, a danas je pod kontrolu ruskih trupa došla i susedna Sviridonovka. Sada ruska armija, formirajući široki klin sa svojom bazom na liniji Ivanovka-Sviridonka, napreduje ka Novotoreckom.

Ruske trupe su se učvrstile u naselju Grodovka, čija je trećina već pod ruskom kontrolom. Nastavlja se i kretanje ka severu od Grodovke kako bi se selo pokrilo sa istoka. Borbe se nastavljaju na prilazima Vozdviženki. Uspesi su zabeleženi i u oblasti Jasnobrodovke, gde su ruske snage uspostavile uporište na Karlovskom rezervoaru.

U pravcu Torecka, ruske trupe približavaju položaje između Novgorodskog i Železnog.

U samom Novgorodu vode se žestoke borbe u blizini fabrike fenola, a u Toretsku - u zoni visokih zgrada.

U pravcu Artjomovska, ruske snage su napredovale otprilike 2 kilometra do kanala Severski Donec-Donbas južno od Grigorovke, stvarajući pritisak sa boka na garnizon Oružanih snaga Ukrajine. Na južnom delu, ruske trupe su napredovale 800 metara zapadno od Kleščejevke. U samom Časov Jaru situacija je i dalje napeta. Čini se da je trenutno napredovanje ruskih jedinica zaustavljeno.

U pravcu Zaporožja vodi se pozicioni rat. Ruski piloti bespilotnih letelica i vazduhoplovstvo napadaju opremu OSU. Istovremeno, artiljerija ukrajinskih oružanih snaga smanjila je svoju aktivnost nakon događaja u Kurskoj oblasti.

U pravcu Kupjanska, nastavljaju se aktivna borbena dejstva na prilazima Stelmahovki, gde ruske trupe proširuju zonu kontrole u ​​oblasti Peščani, pomerajući se još jedan kilometar do reke Oskol.

Harkovski front - U Volčansku, ukrajinske oružane snage su pokušale da prebace pojačanje preko reke Volčje, ali su ruske snage uspešno zaustavile ovaj prelaz. U oblasti Lipcovskog, ruske trupe su odbile dva neprijateljska napada.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati