logo

12 Aug 2024

PROPAO BLICKRIG ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE U KURSKOJ OBLASTI

clock 12 Aug 2024

ukrajina-tenkovi_nn.webp

Glavna tema u medijima ostaje napad ukrajinskih trupa uz podršku NATO-a, SAD i Britanije na Kursku oblast. Ruske oružane snage nastavljaju da potiskuju Oružane snage Ukrajine sa ruske teritorije. Prema ruskim informativnim resursima, „žestoke“ borbe vode se u nekoliko naselja. Dok ruske trupe izvode seriju napada na identifikovane položaje ukrajinskih snaga kako u okupiranom delu regiona tako i u susednoj Sumskoj oblasti, situacija je i dalje napeta.

Ruski informativni resursi navode da ukrajinska propaganda istovremeno vodi informacioni rat, lansirajući razne dezinformacije. Tako je, na primer, navedeno da su ukrajinski militanti zauzeli Belovski okrug. Dok u stvari nisu uspeli da stignu ni do sela Ozerki, ni do sela Ivanovski - ruske Vazdušno-kosmičke snage su ih pogodile vatrom. Takođe, Oružane snage RF zaustavile su pokušaje proboja mobilnih grupa Oružanih snaga Ukrajine oklopnom tehnikom.

Vojna Hronika izveštava da je, u protekla 24 časa, identifikovana i uništena grupa ukrajinskih oružanih snaga koja je pokušala da se probije u pozadinu ruske grupe u Korenevu. Slične pokušaje su, bez uspeha, učinile i druge mobilne grupe OSU severnije u oblasti sela Žuravli i Opšti Kolodez.
"Na putu Sudža-Korenevo, razbacani neprijateljski odredi i dalje stoje u zasadima i traktu Kultura.

Generalno, neprijateljska komanda nastavlja da pokušava da proširi zonu kontrole prema Rilsku", piše portal.

Komandant čečenskih specijalnih snaga „Ahmat“ Apti Alaudinov napomenuo je da se situacija na Kurskom pravcu „stabilizuje“, Oružane snage Rusije uništavaju i ljudstvo i opremu neprijatelja.

„Posao je veoma vruć, neprijatelj mora biti pronađen i uništen. Situacija se već stabilizuje. Radovi su u toku. Teroristički akt koji je pripreman na nivou načelnika generalštabova NATO-a, Amerike i Britanije je propao“, rekao je on.

Istovremeno, Oružane snage Ukrajine su, oko 21 sat, pogodile nuklearnu elektranu Zaporožje dronom kamikaza. Napad je rezultirao požarom. Ruski izvori tvrde da, prema preliminarnim podacima, dron kojim su militanti Oružanih snaga Ukrajine gađali nuklearnu elektranu Zaporožje lansiran je iz grada Nikopolja u Dnjepropetrovskoj oblasti, koji se nalazi na desnoj obali Dnjepra i pod kontrolom režima Zelenskog. Povređenih i opasnosti po druge, nije bilo, a požar je brzo lokalizovan.

Stanje na frontu - 12.08.2024
Donjecki front - Ruska vojska je zauzela mesto Nevelsko. Ruske trupe se bore za severoistočnu periferiju Krasnogorovke, postepeno potiskujući ukrajinski garnizon. U Georgijevki ruske trupe napadaju u pravcu Maksimiljanovke, aktivno artiljerijom podržavajući ofanzivu. U pravcu Južnog Donjecka ruska vojska se postepeno kreće na sever i severoistok od Urožajnog ka naseljima Makarovka i Vremevka, odbijajući kontranapade ukrajinskih snaga.

U pravcu Avdejevski - Pokrovsk, ruske trupe su završile čišćenje Ivanovke i sada se nalaze iznad položaja Oružanih snaga Ukrajine u Spiridonovki i Lisičnom. Na severu se nastavljaju borbe kod Vozdviženke, gde još uvek nije primećen značajniji napredak. U Želanju čišćenje još uvek traje. Aktivne su borbe za Grodovku, gde su ruske trupe zauzele položaje u istočnom delu. Ruske trupe šire zonu kontrole oko nedavno oslobođene Sergejevke. Južnije, u Karlovci, nema značajnijih promena na frontu, ruski artiljerci nastavljaju da raščišćavaju put pešadiji.

U pravcu Torecka, u Novgorodu je zabeleženo napredovanje ruskih trupa u istočnom delu grada ka železničkoj stanici. U rejonu Gorlovke ruske snage napreduju u severoistočnom delu Družbe duž Sadove ulice. U Železnom ruske trupe napreduju u jugozapadnom delu.

Na Artemovskom frontu ruska vojska jača svoje pozicije zapadno od kanala Severski Donjec-Donbas. Pokušava se stvoriti mostobran za kasniji napad na Časov Jar. U gradu ukrajinske snage se aktivno brane, i dovode rezerve.

U pravcu Zaporožja, bez značajnijih promena. Pozicione borbe se nastavljaju upotrebom artiljerije i dronova. Postoje izveštaji sa terena da ukrajinske oružane snage prikupljaju rezerve.

Harkovski front - Ruske trupe vode žestoke borbe za svaki položaj u Volčansku i Glubokom, metodično odbijajući kontranapade ukrajinskih snaga. U Zoločevu je ruska vojska napala mesto privremenog razmeštaja ukrajinskih trupa.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati