logo

13 Aug 2024

JEDINICE ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE POČELE SU MASOVNO DA SE PREDAJU U PRAVCU KURSKA

clock 13 Aug 2024

osu-zarobljeni3_nn.webp

Nastavljaju se sukobi u pograničnoj zoni Kurske oblasti. Noću je zabeležena aktivnost PVO iznad Kurska. Na području grada i u samom regionu oboreno je 12 bespilotnih letelica (UAV), javljaju ruski informativni resursi. Ukrajinske snage su preuzele kontrolu nad 28 naselja u regionu, rekao je dan ranije vršilac dužnosti guvernera Aleksej Smirnov.

Međutim, prema izjavi zamenika načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije i komandanta specijalnih snaga Ahmat Apte Alaudinova, nekontrolisano kretanje ukrajinskih jedinica je već zaustavljeno. Ukrajinske oružane snage počinju da shvataju neuspeh svog „blickriga“.

„Zaustavili smo nekontrolisano kretanje neprijatelja, a već treći dan uništavamo opremu i ljudstvo. Neprijatelj shvata da je njegov blickrig propao“, rekao je Alaudinov.

On je takođe rekao da su na jednoj od deonica Kurskog pravca u protekla dva dana ukrajinske trupe izgubile do 45 jedinica vojne tehnike. Trenutno je, prema njegovim rečima, situacija kod Kurska stavljena pod kontrolu, a čišćenje naselja u kojima se nalaze ukrajinske snage se nastavlja.

Vojna Hronika izveštava da u pravcu Kurska, jedinice Oružanih snaga Ukrajine koje su izgubile kontrolu počele su masovno da se predaju. „Pošto nisu uspeli da se ujedine sa susednim jedinicama u jedinstvenu liniju fronta, ne znaju šta da rade“, pše Vojna Hronika.

Stanje na frontu - 13.08.2024
Donjecki front - Borbe se nastavljaju u Krasnogorovki. Tokom protekle nedelje nije bilo značajnijeg napredovanja Oružanih snaga Rusije u severozapadnom delu naselja. U pravcu Ugledara, ruske trupe proširuju zonu kontrole u ​​Konstantinovki i napredovale su nekoliko kilometara zapadno. Severno od Ikrjane Balke ruske snage su napredovale do autoputa Konstantinovka-Ugledar i potisnuli ukrajinske oružane snage 3 km.

U pravcu Pokrovska, prema potvrđenim podacima, ruske snage nisu samo ušle u Grodovku, već su zauzele i značajan deo ovog naselja na istoku i jugoistoku. Postoje izveštaji o zauzimanju Ivanovke, Sviridonovke i Lisčnog.

U pravcu Torecka, ruske trupe su uspele da uđu u grad Toreck, prelazeći u prvu stambenu oblas.

Prema obaveštajnim informacijama, komanda Oružanih snaga Ukrajine povukla je jednu od brigada iz Torecka i prebacila je u Kursku oblast, prenosi vojni dopisnik Jevgenij Lisicin na svom Telegram kanalu. Pored toga, južno od Torecka, ruske trupe su uspostavile potpunu kontrolu nad celim severoistočnim delom Njujorka. U ovoj oblasti, ukrajinske oružane snage nastavljaju da se povlače, krećući se iz polu-džepa u susednu Nelepovku.

Harkovski front - Oružane snage Ukrajine nastavljaju da napadaju Belgorodsku oblast. Oružane snage Ukrajine su tokom jučerašnjeg dana vršile stalne napade na međunarodni punkt Kolotilovka, bez obzira na gubitke i bezuspešne pokušaje da probiju odbranu Oružanih snaga Rusije.

Na severu Harkovske oblasti ukrajinske oružane snage nastavljaju kontraofanzivnu operaciju, ali poslednjih nedelja nije zabeležen značajniji uspeh. OSU nastavlja sa napadima na položaje Oružanih snaga Rusije u rejonu Glubokoja, a borbe se nastavljaju kod Starice. U severnom delu Volčanska, jedinice Oružanih snaga Rusije nastavljaju da postepeno potiskuju ukrajinske oružane snage.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati