logo

11 Aug 2024

ORUŽANE SNAGE UKRAJINE IZVELE MASIVAN RAKETNI UDAR NA KURSK

clock 11 Aug 2024

osu_nn.webp

Ruski informativni resursi javljaju da je situacija u Kurskom regionu i dalje napeta, uprkos izvesnom poboljšanju u odnosu na prethodne dane. Ukrajinske formacije nastavljaju da se jačaju na zauzetim teritorijama i čine nove pokušaje da napreduju dublje na rusku teritoriju.

Istovremeno, ruske trupe izvode artiljerijske i vazdušne udare na položaje ukrajinskih oružanih snaga i ciljeve kako u okupiranom delu Kurske oblasti, tako i u susednoj Sumskoj oblasti. Iz vojnih izveštaja se izvodi zaključak da su ruske rezerve zaustavile napredovanje ukrajinskih oružanih snaga u Korenjevskom i Sudžanskom okrugu. O tome piše Telegram kanal „Vojni dopisnici ruskog proleća“.

„Neprijatelj je tokom dana izveo više napada, ali nije mogao da napreduje u glavnim pravcima napada. Borbe se nastavljaju u oblasti Sudži. Vode se borbe u oblasti Mahnovke (južno od Sudže), gde je neprijatelj mogao da uđe. U Korenevu su svi napadi odbijeni. U oblasti Snagosta, Porečnog i Male Loknje, Oružane snage Rusije pokušavaju da istisnu neprijatelja sa svojih pozicija“, napominju autori kanala.

Oružane snage Ukrajine izvele su noću masivan raketni udar na Kursk i zadale udarac civilnom stanovništvu ove oblasti.

Postoje nepotvrđeni izveštaji da su ukrajinske oružane snage koristile municiju punjenu hlorom, što je dovelo do komplikacija pri disanju i simptoma toksičnog trovanja kod žrtava.

Stanje na frontu - 11.08.2024
Donjecki front - U Krasnogorovki ruske snage još nisu uspele da u potpunosti zauzmu grad i likvidiraju garnizon Oružanih snaga Ukrajine. U Nevelskom je centar sela došao pod kontrolu ruskih trupa. U Konstantinovki se vode žestoke borbe na periferiji, ali za sada bez značajnijih uspeha.

U pravcu južnog Donjecka ruska vojska se postepeno kreće na sever i severoistok od Urožajnoje ka selima Makarovka i Vremevka. Ukrajinske trupe bezuspešno pokušavaju da izvrše kontranapad. Ukrajinske oružane snage su poslala rezerve da zaustave rusko napredovanje.

U pravcu Avdejevski - Pokrovsk, ruske trupe završavaju čišćenje Ivanovke i napreduju do susedne Grodovke, gde se vode borbe na jugoistočnim prilazima. Ruske trupe beleže uspehe na poljima južno od Vozdviženke i severoistočno od Sergejevke.

U pravcu Torecka, ruske snage napreduju zapadno od Novgoroda (Njujork), gde se borbe nastavljaju u centru, pri čemu se ruska zona kontrole širi. Na jugozapadu ruska vojska napreduje ka Pantelejmonovki, a uspeha ima i u rejonu Druže.

U pravcu Artemovska, situacija ostaje bez značajnih promena, dugotrajne i teške borbe se nastavljaju u Časovom Jaru.

U pravcu Kupjanska, zabeleženo je napredovanje ruskih trupa. Nakon pregrupisavanja i popune jedinica, snage 1-tenkovske armije ponovo su pokušale da probiju liniju fronta u oblasti Peščana, Berestovog i Stelmahovke, navodi u svom izveštaju vojni bloger Jurij Podoljak.

„Na visovima severno od Peščana, naše trupe su postigle taktičke uspehe. Osim toga, došlo je do napredovanja na visini južno od Berestova, gde su naše jedinice pristupile periferiji Stelmahovke sa severa i poboljšale svoje položaje južno od sela, stvarajući izuzetno teške uslove za neprijateljski garnizon“, kaže Podoljak.

On sugeriše da će ukrajinske oružane snage biti prinuđene da se povuku iza reke u pokušaju da zadrže preostale visove pod svojom kontrolom. „Međutim, gubitak ovih pozicija biće ozbiljan udarac za front Oružanih snaga Ukrajine. U slučaju ovakvog razvoja događaja, izlazak naših trupa na reku Oskol i podela neprijateljskog fronta na dva dela postaće neizbežni“, primetio je vojni bloger.

Harkovski front - Oštre pozicione borbe vode se na području Volčanska, Starice i Glubokoja. Ruske trupe u Volčansku postepeno poboljšavaju svoju taktičku poziciju.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati