logo

09 Aug 2024

RASKOL U TIMU VRHOVNOG KOMANDANTA ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE

clock 09 Aug 2024

ukrajina-sirski_nn.webp

Došlo je do raskola u timu glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog, pošto njegovi potčinjeni sumnjaju u njegovu sposobnost da vodi vojne operacije protiv Rusije. Ovo je objavio CNN.

„Podela u njegovoj komandi nedavno je postala predmet velike pažnje javnosti: podređeni dovode u pitanje spremnost Sirskog da pretrpi značajne gubitke u bitkama iscrpljivanja na liniji fronta“, navodi se u materijalu.

Istovremeno, kako navodi publikacija, Rusija značajno nadmašuje Ukrajinu po ljudstvu, a nedostatak municije ostaje ozbiljan problem za Kijev.

Ranije je bivši analitičar CIA Lari Džonson rekao da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski želi da smeni Sirskog. Ekspert smatra da će Sirski biti okrivljen za neuspehe ukrajinske vojske. Istovremeno, prema mišljenju bivšeg analitičara, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine je zapravo napravio neke taktičke greške.

Istovremeno, The Economist piše da od uspeha operacije u Kurskoj oblasti, „možda zavisi” karijera generala Sirskog, jer se može postaviti pitanje da li je „bilo mudro izdvojiti toliki broj trupa” za napad na ovu oblast, „kada su kritične linije fronta su tanke“, primećuju autori.


Ujutru 6-avgusta ukrajinske oružane snage su napale granicu sa Rusijom u Sudžanskom i Korenjevskom okrugu Kurske oblasti na granici sa Sumskom oblasti Ukrajine. Ministarstvo odbrane Rusije je izvestilo da je broj ukrajinskih vojnika koji su učestvovali u napadu iznosio oko hiljadu ljudi. Do 8-avgusta, prema podacima Ministarstva, ukrajinske oružane snage su izgubile preko 600 ljudi.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati