logo

30 Jul 2024

BOŠNJACI ČETIRI PUTA MINIRALI SPORAZUME,A SAD RUŠE I DEJTON

clock 30 Jul 2024

dejtonski-sporazum_nn.webp

Bivši lider muslimana Alija Izetbegović odbio je čak četiri mirovna plana za okončanje rata u BiH iako je prvobitno na njih pristajao, a njegovi naslednici namjeravaju da uz pomoć zapadnih partnera miniraju još jedan - Dejtonski mirovni sporazum, piše Veljko Zeljković u svom članku za Glas Srpske.

U podsećanju na ove činjenice, autor se pozvao na bivšeg srpskog diplomatu Vladislava Jovanovića koji se osvrnuo na današnji datum 1993-godine, kada su lideri Srba, Muslimana i Hrvata prvobitno postigli dogovor na mirovnim pregovorima u Ženevi prema kom bi BiH činile tri etničke republike, ali je isti, kako se navodi u članku, Izetbegović naknadno naprasno odbacio, produžavajući na taj način rat u BiH za još dvije godine.

„Prema Jovanovićevim riječima, kako nekadašnjem muslimanskom, a danas bošnjačkom, očigledno u posljednjih 30 godina nije bilo ništa sveto, pa ni postignuti dogovori, stavljeni parafi i potpisani sporazumi, a što se vidi i danas kada je u pitanju Dejtonski sporazum koji se, kako je istakao, pokušava na sve načine rastočiti“, piše izdanje.

Jovanović naglašava da je Bošnjake sve vreme interesovala samo jedna stvar, „unitarna i jednonacionalna država BiH“. On primećuje da bošnjačke političke elite i danas veruju da mogu više od onoga što im je dato u Dejtonu, a što je u kontekstu sna koji je imao Alija Izetbegović.

„Nikako da izađu iz te učaurenosti“, kaže Jovanović.

On podseća da je Izetbegović imao jedan politički labav pristup prema svim mirovnim pregovorima tokom devedesetih, jer je uvijek računao na pomoć Amerike, kojoj je tada bilo u interesu da stane na stranu muslimana, minirajući svaki pokušaj dolaska do mira.


Jovanović ističe da su Srbi i Srbija su kolateral spoljne politike SAD. Bivši diplomata kaže da su u jednom trenutku su procenili da bi rat trebalo zaustaviti i to su učinili, verujući da će se vremenom Republika Srpska utopiti u BiH. Jovanović tvrdi da se sada ponovo vraćaju na Balkan, zbog slične situacije i kompenzacije za dešavanja na Bliskom istoku.

„Opet im treba neka državica u kojoj žive muslimani, a koju će podržati protiv nesmuslimana. Kao i tih devedesetih izabrali su BiH. Na ovaj način, baš kao i nekada, pokušavaju se iskupiti pred islamskim svetom, kome su mnogo zala naneli. Bošnjačke elite to pokušavaju iskoristiti, ne vodeći računa o sudbini druga dva naroda. Međutim, to nije put koji BiH vodi ka prosperitetu i miru“, poručio je Jovanović.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati