logo

11 Aug 2024

U SRBIJI ODRŽANI PROTESTI PROTIV RUDARENJA LITIJUMA

clock 11 Aug 2024

srbija-protesti_nn.webp

U beogradu, u subotu na protestu protiv obnavljanja eksploatacije litijuma u ​​Srbiji učestvovalo je oko 27 hiljada ljudi, navodi se na zvaničnom nalogu republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova na društvenoj mreži Facebook. Bloomberg citira Arhiv javnih okupljanja koji navodi da je u protestima učestvovalo do 40,000 ljudi.

Demonstranti su marširali prestonicom uzvikujući „Nećete kopati“ i „Izdaja, izdaja“, što je najnoviji znak nemira protiv projekta koji podržava Aleksandar Vučić.

Demonstranti su odlučili da blokiraju dve železničke stanice u prestonici - Prokop i Novi Beograd, kao i put kod mosta Gazela.

Potpredsednik Vlade Srbije, Ivica Dačić istakao je da je skup organizovan „po scenariju obojenih revolucija“. On je priznao da je sama akcija protekla mirno, ali da je nakon njenog završetka došlo do ozbiljnih kršenja javnog reda i zakona na Terazijama u Beogradu. Ministar je istakao i da su organizatori skupa izazvali blokadu međunarodnog saobraćaja i time ugrozili bezbednost građana.


„Vučićeva administracija reklamirala je ovaj projekat kao podsticaj privredi. Ministar finansija Siniša Mali rekao je da bi eksploatacija litijuma, ako se dopuni lokalnom proizvodnjom baterija i električnih vozila, mogla da doda čak 12 milijardi evra (13 milijardi dolara) godišnje ekonomskoj proizvodnji Srbije“, piše Bloomberg.

Srbija ima velika nalazišta litijuma u ​​blizini Loznice na zapadu. Njihov razvoj postao je predmet tekućih političkih kontroverzi u zemlji. Projekat nije popularan među mnogim stanovnicima republike zbog straha da će rudnik zagaditi izvore vode i ugroziti javno zdravlje.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati