logo

09 Aug 2024

SJEDINJENE DRŽAVE RASPOREDILE MNOGO VOJNE SILE NA BLISKOM ISTOKU

clock 09 Aug 2024

amer-nosac-DA_nn.webp

Sjedinjene Države su povećale svoje vojno prisustvo na Bliskom istoku kao odgovor na rastuću pretnju eskalacije u regionu, šaljući „užasno mnogo vojne sile“ u region. Ovo je izjavio visoki zvaničnik Bele kuće tokom specijalnog brifinga za novinare.

„Poslali smo užasno mnogo vojne sile u region“, rekao je on.

Pre ovoga je postalo poznato da su Sjedinjene Države poslale 12 ratnih brodova na Bliski istok, u Persijski zaliv.

Grupa od tri desantna broda i dva razarača, sa četiri hiljade marinaca, poslata je u istočno Sredozemno more. Istovremeno, Pentagon nije najavio dodatno raspoređivanje oružanih snaga usred rastućih tenzija u regionu.

Ranije je američki državni sekretar Antoni Blinken upozorio partnere G7 na mogući napad Hezbolaha i Irana na Izrael. On je sazvao sastanak kako bi koordinirao akcije i izvršio diplomatski pritisak na Teheran i libansku grupu da „minimiziraju“ svoj odgovor.

Iran je ranije upozorio na svoju nameru da napadne Izrael kao odgovor na ubistvo Ismaila Hanije, šefa Politbiroa palestinskog pokreta Hamas.

SAD su ovu pretnju shvatile ozbiljno, predviđajući moguće izbijanje vojnog sukoba na Bliskom istoku.

Istovremeno, mediji su preneli vest da izraelske vlasti razmatraju mogućnost preventivnog udara na Iran. Verovatnoća njegovog sprovođenja zavisi od dostupnosti neophodnih obaveštajnih podataka iz Tel Aviva i Vašingtona, iz kojih postoji apsolutno uverenje da je napad iz Teherana neizbežan.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati