logo

05 Aug 2024

IZRAELSKE VLASTI RAZMATRAJU MOGUĆNOST PREVENTIVNOG UDARA NA IRAN

clock 05 Aug 2024

izraelske-trupe2_nn.webp

Da SAD I Izrael na svaki način žele uvući Iran u rat, govori i vest koju su preneli mediji, da izraelske vlasti razmatraju mogućnost preventivnog udara na Iran. Verovatnoća njegovog sprovođenja zavisi od dostupnosti neophodnih obaveštajnih podataka iz Tel Aviva i Vašingtona, prenosi portal Inet, pozivajući se na zvaničnike.

Izrael je optužen od strane Irana za napad u Teheranu koji je imao za posledicu smrt šefa Politbiroa palestinskog islamističkog pokreta Hamas Ismaila Hanije, za koji Izrael nije demantovao svoju umešanost, ali je preuzeo odgovornost za smrt Fuada Šukra jednog od komandanata šiitske grupa Hezbolah.

Nakon što je objavljena vest da će Iran odgovoriti napadom na Izrael, jevrejska država objavljuje da može pokrenuti preventivni udar na Iran, ako ima apsolutno uverenje da je napad iz Teherana neizbežan.

„Prvi put su premijer i njegovi bezbednosni zvaničnici razgovarali o mogućem preventivnom udaru“, navodi Inet u saopštenju. Međutim, napominje portal, da bi se izveo takav udar, neophodno je da SAD i Izrael imaju neophodne obaveštajne podatke, uključujući i plan napada Irana.

Kako prenosi Inet, Tel Aviv razmatra različite opcije za suočavanje sa očekivanim napadom Teherana. U međuvremenu, u Izraelu je vladin bunker stavljen u stanje pripravnosti zbog očekivanja napada Hezbolaha i Irana. Istovremeno, prema izraelskim zvaničnicima, vojni kapaciteti Izraela i nivo američkog vojnog učešća su „dostigli vrhunac“.

Ranije je javljeno da se jevrejska država priprema za mogući višednevni napad iz Irana i šiitskog pokreta Hezbolah nakon ubistva šefa Politbiroa Hamasa Ismaila Hanija i komandanta šiitskog pokreta Hezbolah Fuada Shukra.


Istovremeno, lider libanskog pokreta Hezbolah Hasan Nasralah rekao je da libanski pokret otpora prelazi na novi nivo borbe sa Izraelom nakon napada na južno predgrađe Bejruta, u kojem je ubijen viši komandant pokreta Fuad Šukr. Palestinski pokret Hamas izvestio je o smrti šefa Politbiroa tog pokreta Ismaila Hanijea kao posledica izraelskog udara na njegovu rezidenciju u Teheranu, gde je stigao da učestvuje na inauguraciji novog iranskog predsednika.

Istovremeno, šef izraelskog ministarstva odbrane Job Galant rekao je da je Tel Aviv spreman za snažan odgovor na mogući napad Irana. Stoga će Teheran u slučaju napada morati da plati visoku cenu.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati