logo

04 Aug 2024

POZNAT DAN KADA ĆE IRAN UZVRATITI UDARAC IZRAELU ZBOG HANIJEVE SMRTI?

clock 04 Aug 2024

iran-raketni-sistem-fars_nn.webp

Američki i izraelski zvaničnici veruju da bi Iran mogao da napadne Izrael u ponedeljak, 5-avgusta. Ovo je, pozivajući se na tri američka i izraelska izvora, preneo portal Axios. Pretpostavlja se da će to biti odgovor na ubistvo šefa Politbiroa palestinskog pokreta Hamas Ismaila Hanijeha u Teheranu.

Američki general Majkl Kurila, šef Centralne komande američkih snaga na Bliskom istoku, stigao je u region 3-avgusta dok se nastavljaju pripreme za mogući napad Irana na Izrael, navodi list. Poseta američkog generala bila je planirana i pre eskalacije.

Međutim, prema izdanju, on će iskoristiti putovanje da pokuša da mobiliše istu međunarodnu i regionalnu koaliciju koja je pomogla zaštiti Izrael od iranskog napada u aprilu.

Nova runda eskalacije na Bliskom istoku povezana je sa ubistvom šefa Politbiroa Hamasa Ismaila Hanijeha u Teheranu. Iran i palestinski pokret smatraju Izrael odgovornim za zločin. Korpus islamske revolucionarne garde (IRGC) obećao je strogu kaznu nakon Hanijevog ubistva. Izraelske vlasti nisu priznale niti negirale umešanost u ubistvo. SAD su poslale dodatne snage na Bliski istok.

Sjedinjene Države i Izrael očekuju da će napad Teherana pratiti isti scenario kao i aprilski, ali će biti rasprostranjeniji. Osim toga, veruje se da bi u napad mogla biti umešana libanska organizacija Hezbolah.


U noći 4-avgusta postalo je poznato da je Hezbolah pokrenuo masivan raketni napad na izraelska naselja u Gornjoj Galileji, ispalivši preko 50 raketa. Granate su prijavljene iz Beit Hilela, Kirijat Šmone i Misgava Ame. Dan ranije, izraelsko vazduhoplovstvo izvelo je udare na ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu.

The Jerusalem Post je ranije pisao da Iran planira da udari na Izrael 12 ili 13-avgusta, na dan Tiša B'Ava, kada Jevreji žale zbog gubitka prvog i drugog hrama.

List napominje da će napad biti izveden zajedno sa pokretom Hezbolah. Drugi detalji nisu dati, ali JP je naglasio da zapadne obaveštajne agencije imaju dokaze da će se napad dogoditi na dan žalosti.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati