logo

12 Aug 2024

SJEDINJENE DRŽAVE ŠALJU NUKLEARNU PODMORNICU NA BLISKI ISTOK

clock 12 Aug 2024

americka-podmornica-helena_nn.webp

Sjedinjene Države će poslati nuklearnu podmornicu USS Georgia opremljenu krstarećim raketama na Bliski istok usred eskalacije tenzija u regionu, saopštava pres služba Pentagona.

U saopštenju se navodi da je šef Pentagona Lojd Ostin naredio raspoređivanje nuklearne podmornice USS Georgia na Bliskom istoku, kao i ubrzanje prebacivanja nosača aviona Abraham Linkoln. Neposredno pre toga, Ostin je telefonom razgovarao sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom.

Ostin i Galant su takođe razgovarali o izraelskim operacijama u Pojasu Gaze i važnosti ublažavanja štete po civile, napretku u obezbeđivanju primirja i oslobađanju talaca koji se drže u Pojasu Gaze, navodi se u saopštenju.

Ostin je u telefonskom razgovoru sa izraelskim kolegom potvrdio spremnost SAD da preduzmu sve mere za zaštitu Izraela, a najavio je i jačanje vojnog prisustva SAD na Bliskom istoku. Pored toga, strane su razgovarale o naporima za suzbijanje „agresije Irana, libanskog Hezbolaha i drugih grupa povezanih sa Iranom“.

Iran je ranije upozorio na svoju nameru da napadne Izrael kao odgovor na ubistvo Ismaila Hanije, šefa Politbiroa palestinskog pokreta Hamas.

SAD su ovu pretnju shvatile ozbiljno, predviđajući moguće izbijanje vojnog sukoba na Bliskom istoku.

Istovremeno, mediji su preneli vest da izraelske vlasti razmatraju mogućnost preventivnog udara na Iran. Verovatnoća njegovog sprovođenja zavisi od dostupnosti neophodnih obaveštajnih podataka iz Tel Aviva i Vašingtona, iz kojih postoji apsolutno uverenje da je napad iz Teherana neizbežan.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati